Lövei Csaba: Kabaréba fordul a nyíregyházi buszbeszerzés!

MAN helyett csak MAZ buszok maradnak?

Lövei Csaba, az Együtt önkormányzati képviselője szerint már csak a húsvéti nyuszi hozhatja el az új buszokat a nyíregyháziaknak. Ha egyáltalán elhozza, nem pedig a lerohadt belorusz MAZ-ok maradnak az új német MAN-ek helyett. Lövei Csaba interpellációt nyújtott be a város polgármesterének, mi folyik pontosan a buszok forgalombaállítása körül. Az Együtt önkormányzati képviselője azt a választ kapta, hogy normális a buszok másfél éves parkoltatása, minden rendben van. Lövei Csaba azonban nem fogadja el ezt a kitérő választ, hiszen abból csak az bizonyosodott be, a polgármestert nem zavarja, hogy a nyíregyháziak nem tudják használni az újabb buszokat.

Még el sem indult a Nyíregyházán a CNG gáztöltő állomás építése! Az Együtt önkormányzati képviselőjének számításai szerint az 5 milliárd forint uniós pénzből vett, 2016 decembere óta Tiszaújvárosban, a MAN telepen álló új buszok a novemberre ígért forgalomba állítás helyett közel másfél év után, talán 2017 tavaszán állhatnak üzembe. Ezt az is bizonyítja, hogy a CNG töltőállomás kivitelezéséről szóló meghívásos közbeszerzési eljárás csak a napokban lett kiírva. Ha az eredményes lesz, a kivitelezési határidő a szerződéskötéstől számított 120 nap. Ez nyilvánvalóvá teszi, hogy tavaszig már nem lesznek új buszok Nyíregyházán. Ráadásul több szakmai oldal szerint a buszok Miskolcra kerülhetnek.

Lövei Csaba, az Együtt nyíregyházi önkormányzati képviselője interpellációt nyújtott be Kovács Ferencnek, Nyíregyháza polgármesterének, tud-e végleges időpontot mondani a másfél éve várakozó autóbuszok forgalomba állítására, miért nem történt még semmi az ügyben, ki ennek a felelőse, illetve, hogy igazak-e azok a közlekedési portálokon megjelent pletykák, hogy esetleg a késlekedés miatt elkerülhetnek a tömegközlekedési eszközök Nyíregyházáról.

Az Együtt önkormányzati képviselője ma azt a választ kapta a polgármestertől, hogy normális a buszok másfél éves parkoltatása, minden rendben van. A beruházás legfeljebb 15 napot, január 15-ig fog csúszni. Lövei Csaba nem, a Fideszes többség viszont elfogadta választ, és kiderült, hogy a szocialistáknak sincs sok kifogása: a jobbikos és MSZP-s képviselők tartózkodtak. 

Az Együtt képviselője válaszában arra utalt, a részletekre igen, de arra nem kapott választ miért nem állt készen, vagy legalább építés alatt a buszok 2016 decemberi érkezésekor a szükséges háttér. Mindenki ez ügyben végzett munkáját becsüli, de eredmény az ugye nincs, a szabolcsi megyeszékhely lakói továbbra is lerohadt belorusz MAZ-okon utaznak. Arra pedig továbbra sem kapott választ, meddig kell még várniuk a nyíregyháziaknak a kényelmesebb, biztonságosabb új buszokra?

 

Lövei Csaba

az Együtt nyíregyházi önkormányzati képviselője