Leader avagy Hajt-A Csapat közpénzre

„A LEADER program az Európai Unió vidékfejlesztési politikájának része. A program célja, hogy a vidék fejlesztésére szánt uniós források ne egymástól elkülönült területeken (oktatás, egészségügy, mezőgazdasági fejlesztés, kulturális fejlesztés, vállalkozás fejlesztés stb.) és ne a helyi társadalom megkérdezése nélkül legyenek felhasználva, hanem integrált kezdeményezéseken keresztül és a helyi politikai, gazdasági szereplők és civilszervezetek bevonásával.

Ennek érdekében minden kistérségben helyi akciócsoportot” hoztak létre amelybe az önkormányzatok, a kistérség vállalkozói és a kistérség civil szerveződései vesznek részt. Ezen akciócsoportok feladata az adott kistérség vidékfejlesztési stratégiájának kialakítása. Ezután a rendelkezésre álló vidékfejlesztési forrásokat helyben, helyi pályáztatás útján osztják szét olyan projektekre, amelyek ezen – helyben kialakított – stratégiával összhangban állnak.”

hajt-a.png

A Tápió mentén ezt a feladatot A Hajt –A Csapat Egyesület végzi. 14 Tápió menti település önkormányzatai, civil szervezetei és vállalkozásai alapították 2008-ban. Később 26-ra nőtt az alkotó települések száma.

Milyen szép is ez! Mondhatnánk. Végre lesz pénz a mikro-, kis- és középvállalkozások telephely feltételeinek javítására Pest megye területén. Vagy Önkormányzati tulajdonú belterületi utak szilárd burkolattal történő kiépítésének, felújítására és korszerűsítésére. Csakhogy az örömbe üröm is került. Szokás szerint. Ha megnézzük a nyertes pályázatokat,

különböző témakörökben, teljesen nyilvánvaló,hogy a Czerván György fideszes országgyűlési képviselő, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkárának szülőfaluja, Tápiószentmárton és más hozzá kötődő szervezetek közel 400 milliót vett ki a Leaderből! Többek között:

  • az önkormányzat- amikor még Czerván embere ült a polgármesteri székben
  • Attila Alapítvány
  • Kincsem Lovaspark Sport Egyesület
  • a Tápió Közalapítvány
  • a Tápiószentmártoni Aranyhal Horgász Egyesület
  • a helyi fidesz elnök

Bizony nagyon kevés „nem csókos” vállalkozás vagy magánszemély örülhetett az ölébe hullott millióknak.

Már az Egyesület munkaszervezetének kialakítása is enyhén szólva érdekes. 2010 óta FARAGÓ JÚLIA volt a munkaszervezet vezetője, alkalmazottja a saját férje, Faragó Csaba, illetve a Tápiószelei polgármester fia. A hölgyemény fideszes önkormányzati képviselő és a Tápiógyörgyei önkormányzat pénzügyi bizottságának tagja is volt egyben.

Miután sikkasztás-pénztárhiány  gyanúja merült fel,felfüggesztették őket. De vajon miért van még mindig betegállományban a hölgy? Új vezető került az a munkaszervezet élére,aki egészen véletlenül a Tápiószentmártoni takarékszövetkezet vezetője volt. Á, kicsit sem átlátszó, hogy ő is Czerván államtitkár úr embere lenne. Majd a szervezetben arról döntöttek, hogy az összes képviselő tag (civil+ vállalkozó) helyett, az önkormányzatok fizessenek be 50 milliót. Hát gyerekek! Mégis csak hiányzik a lóvé?

  1. május 26-án Szabó Szabolcs, az Együtt országgyűlési képviselője, írásbeli kérdést intézett Dr. Fazekas Sándor miniszter úrhoz, a Hajt- A Csapat munkaszervezeténél felmerült problémák ügyében. A kérdést miniszter úr meg is válaszolta és válaszában az alábbi tényállás olvasható:

„Szeretném ugyanakkor tájékoztatni, hogy Czerván György államtitkár urat, mint az érintett térség országgyűlési képviselőjét a Hajt-A Csapat elnöksége tájékoztatta, hogy a munkaszervezet működését is érintő kérdésben ismeretlen tettes ellen feljelentést tettek,mely alapján nyomozás indult.”

Hoppá-hoppá! Ismeretlen tettes? Na ne már!

Közérdekű adatigénylést nyújtottam be a Hajt-A Csapat elnökéhez, melyben kértem a belső vizsgálat jegyzőkönyvét, a rendőrségi feljelentést és megkérdeztem, hol tart jelenleg a vizsgálat?

Szép hosszú válaszában az elnök úr kioktatott. Egyrészt elmagyarázta nekem, mi a közérdekű adat,másrészt, hogy a Hajt-A Csapat civil szervezet, állami feladatot nem lát el. Hát van a képén bőr az biztos! Arról is felvilágosított még, hogy hova fordulhatok az elutasítás miatt. No, ezt is rosszul tudta.  Hát akkor uccu neki, irány a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság. Valószínű Kaszanyi úr nem fog örülni a válasznak, mert a Hatóság helyt adott a bejelentésemnek és vizsgálatot rendelt el.

Hamarosan megtudjuk mit titkolnak. Reméljük van még igazság. Nem lehet bűntelenül ellopni a közpénzt, se államtitkároknak,se ál-civil szervezeteknek.

Az Együtt küzd a korrupció ellen, harcol a tiszta közéletért. Senki nem mutyizhat a pénzünkkel!