Kormányplakátok: Juhász Péter levele Benjámin Netanjahunak

Tisztelt Benjámin Netanjahu Miniszterelnök Úr!

 

A napokban értesültem arról, hogy az Ön utasítására az izraeli külügyminisztérium visszavonta nyilatkozatát, amelyben elítélik a magyar kormány gyűlöletkeltő, Soros György-ellenes kampányát.

Engedje meg, hogy tiszteletben tartva kormányának szuverenitását, nem kételkedve az izraeli diplomácia józan ítélőképességében, alábbi levelemben tájékoztassam Önt a magyarországi közállapotokról, valamint arról, hogy Orbán Viktor kormánya milyen mértékű gyűlöletet kelt hazánkban, a szóban forgó kampány hogyan idézi fel Magyarország és Európa legborzalmasabb korszakát, s hogyan szítja a magyarországi zsidó közösséget is egyre inkább fenyegető antiszemitizmust.

A kormány több éve tartó menekültellenes gyűlöletkampánya immár elérte a magyarországi zsidó közösséget is. Bár Soros Györgynek rengeteget köszönhet Magyarország, a magyar civil közösség, de még a jelenlegi kormány több tagja is, Orbán Viktor kormánya több éve démonizálja a köztudottan zsidó származású üzletembert, és a magyar nép ellenségének kiáltja ki.

A magyar kormány nemzetbiztonsági kérdésnek hazudja el a Soros György elleni gyűlöletkeltést. Ugyanakkor Orbán Viktor miniszterelnök és társai politikája a legkevésbé sem az Európára és a hazánkra nehezedő menekült- vagy migrációs kérdésről szól.

Mindez része Orbán Viktor inkorrekt, rengeteg közpénzt felemésztő, több éve tartó gyűlöletkampányának, amivel kormánya korrupciós ügyeiről kívánja elterelni a figyelmet. Eközben a Vlagyimir Putyin illiberális rezsimjét mintául tekintő miniszterelnök az orosz érdekeknek megfelelően megbontja az európai egységet, s kiszolgáltatja a magyar érdekeket Oroszországnak.

Orbán Viktor miniszterelnök és társai tudatosan tették Soros Györgyöt a hazai politikai küzdelmek részévé, és gyűlölet- és félelemkeltő politikájuk szimbólumává.

Ennek eredményeként Magyarországon sajnos ismét napi rutinná lett a zsidózás az utcákon, köztereken, piacokon és online felületeken. Ezen antiszemita megnyilvánulások pedig immár nem pusztán a Fidesz politikai közösségét mérgezik, hanem az egész országban jelen vannak. A szóban forgó kampány felületet adott az antiszemita megnyilvánulásoknak. A kormány plakátjait szisztematikusan firkálták tele már utcára kerülésük másnapján fideszes aktivisták Dávid-csillaggal és „büdös zsidó” felirattal.

A Fidesz olyan szellemet szabadított ki a palackból, amely Magyarországon több százezer, Európában több millió zsidó embertársunk meggyilkolásához vezetett.

 

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Tisztában vagyok azzal, hogy Izrael miniszterelnökeként Önnek elsősorban országa diplomáciai érdekeit kell szem előtt tartania a magyar kormány bel- és külpolitikájának megítélésekor. Nem kérdéses számomra ugyanakkor az sem, hogy Ön mindezek mellett is tisztában van a magyarországi zsidó közösség iránti felelősségével.  

A családok ezreit és emberéletek százezreit felemésztő vészkorszak után a magyarországi zsidó közösséget rendkívül érzékenyen érint minden olyan történés, politikai kezdeményezés, melyek nemcsak hogy nyomokban idézik fel a holokauszthoz vezető korszak magyarországi közhangulatát, de ugyanazon primitív emberi érzelmeken, gyűlöleten alapulnak, melyek a tragédiához vezettek.

Ezekben az időkben rendkívül fontos minden egyes kiállás és megnyilatkozás, ami védelmet, szolidaritást és együttérzést sugall. Kiváltképp fontos a magyarországi zsidó közösség számára az izraeli kormány hivatalos megszólalása, támogató kiállása.

Az Ön, illetve kormánya véleménynyilvánítása Izrael törődését, odafigyelését jelzi. S mindez súlyt ad a magyarországi zsidóságban komoly aggodalmat keltő ügynek, egyben meggátolja a magyar kormányt abban, hogy tagadja, elbagatellizálja saját felelősségét a magyar közéletben egyre agresszívebb, egyre gyakoribb antiszemita megnyilvánulásokban.

Ezért arra kérem Önt, hogy kormánya foglaljon hivatalosan is állást a magyar kormány nyíltan antiszemita kampányáról, álljon a magyar zsidó közösség mellé, és lehetőségéhez mérten tegyen meg mindent annak érdekében, hogy Orbán Viktor kormánya haladéktalanul vonja vissza antiszemita kampányát az utcákról.

Tisztelettel,

Juhász Péter

az Együtt elnöke