Kiáltványt tett közzé az Együtt az ellenzéki együttműködésért

Márciusi kiáltvány az ellenzéki pártokhoz címmel 12 pontos nyilatkozatot tett közzé az Együtt, amelyben minden ellenzéki pártot arra szólítanak fel, hogy egymás kiszorítása helyett működjenek együtt a Fidesz legyőzése érdekében − jelentette be Juhász Péter pártelnök, aki szerint nemcsak tettetni kell az együttműködést, hanem cselekedni is kell érte. Az Együtt minden egyes ellenzéki székházára kifüggeszti a nyilatkozatot.

 

Az Együtt 12 pontos kiáltványa szerint Hódmezővásárhely példája megmutatta, hogy le lehet győzni a Fideszt, de ehhez legalább 50 választókerületben meg kell állapodnia az ellenzéki pártoknak abban, hogy ki legyen az az egy, a győzelemre legesélyesebb jelölt, aki egyedüli ellenzékiként áll szemben a fideszes jelölttel. A legjobb ellenzéki jelölt pedig az, aki a többi párt szavazójának is a legelfogadhatóbb helyben, nem pedig az, akit nagyobb párt támogat.

Úgy tűnik ugyanakkor, hogy Hódmezővásárhely példájából sem tanultak az ellenzéki pártok − tette hozzá Juhász Péter. Leszögezte: mi magunk legalább egy éve mondjuk, hogy a pártok listáját hagyni kell szabadon versenyezni, de az egyéni választókerületekben együtt kell működni. Mint mondta, történelmi bűn, ha az ellenzék nem mutatja meg, hogy képes a pártérdekeket félretéve, a nemzeti érdekeket előtérbe helyezve együttműködni egymással.  Ehhez képest egy héttel az ajánlásgyűjtés befejezése után még sehol, senki sem tett egy lépést sem azért, hogy legyen koordináció  − tette hozzá a pártelnök.

A kiáltvány  leszögezi azt is: azok az ellenzéki pártok, amelyek azt állítják, hogy önállóan képesek a kormányváltásra, hazudnak. Mint ahogy hazugság az is, hogy az ellenzéki pártok már megállapodtak egymással, hiszen ma sincs teljes vagy széleskörű együttműködés a pártok között.

Az Együtt szerint a pártérdek helyett a nemzeti érdekeket kell előtérbe helyezni: a pártos töredékszavazatok helyett minél több ellenzéki mandátumra kell törekedni, de elfogadhatatlan az is, hogy bárki a párttámogatás mértékét helyezi előtérbe az összellenzéki győzelem esélyével.

Az Együtt márciusi nyilatkozata szerint mindazok, akik nem működnek együtt vagy csak néhány helyen működnek együtt, illetve szétforgácsolják az ellenzéket, a Fideszt segítik.

Juhász Péter leszögezte azt is: nem az Együtt lesz az akadálya annak, hogy az ellenzéki koordinációban a Jobbik is részt vegyen. Ehhez azonban első lépésben meg kell tudnia egyeznie a demokratikus ellenzéki pártoknak, mert ha ők nem képesek erre, akkor a Jobbikkal sincs esély koordinációra.

Juhász Péter szerint a listás szavazat a szívünkről szól, az egyéni koordináció az eszünkről! Válassza mindenki a neki tetsző programot listán, és szavazzon a kompromisszumos jelöltre! Így győzhető le a Fidesz 2018-ban. Így legyőzhető a Fidesz 2018-ban!

Budapest, 2018. március 11.

Juhász Péter, az Együtt elnöke