A keszthelyi gimnázium után újabb iskola igazgatói kinevezésénél hátrál meg a Fidesz?

A keszthelyi Vajda János Gimnázium általam nyilvánosságra hozott igazgatóválasztási botránya nyomán Balatonszentgyörgyről is megkerestek, ahol a helyi általános iskolában szintén érdekes körülmények között zajlik az intézményvezető kiválasztása.

mt-blog-bszt-ig_1.png

Amíg a nyári szünet zajlik, országszerte számos iskolában ilyenkor hirdetik ki az igazgató pályázatok eredményét. Mivel az iskolafenntartást az állam gyakorlatilag kivette a helyi közösségek kezéből, nem elég, ha valaki színvonalas pályázatával elnyeri a nevelőtestület, a települési önkormányzat, a szülői szervezet és a diákönkormányzat bizalmát: iskolatípustól függően a területileg illetékes KLIK-tankerület vagy a szakképzési centrum hozza meg a végső döntést. Természetesen a központosított oktatásirányításon keresztül a fideszes hatalomnak számos lehetősége van arra, hogy a számukra megfelelő jelöltet segítsék pozícióba, akár a szavazáson kisebbségbe került nertárs favorizálásával, akár a renitens kockásinges kolléga pályázatának érvénytelenítésével. Nemrég vert fel nagy port a makói gimnáziumot 22 éve közmegelégedésre vezető Rója István ügye, akit Lázár János figyelmeztetése sem tudott eltántorítani a pedagógus tiltakozó mozgalmakban való részvételtől, így pályázatát indoklás nélkül érvénytelenítették.

Keszthelyen meghátrálni látszik a hatalom, köszönhetően a tantestület, a szülők és az ügybe aktívan beleálló helyi ellenzéki politikusok erőteljes fellépésének. Mint ismeretes, elsőként szólaltam meg a Vajda János Gimnázium igazgatóválasztásával kapcsolatban. Manninger Jenő szokásos arrogánsan lekezelő cáfolata mögött minden bizonnyal az a fideszes felsőbb körökből érkező elvárás állhat, miszerint semmiképpen ne legyen balhé Keszthelyen, mivel a nyugat-balatoni várost meg kell őrizni a nyugalom szigetének, hogy az apátiába fullasztott helyi közéletben a jól szervezett, bár idősödő szavazóbázis biztosan szállítsa a következő képviselői mandátumot. Azért ebbe nekünk is lesz némi beleszólásunk…

Balatonszentgyörgyön némileg más a helyzet. Bár az igazgatóválasztással kapcsolatos dokumentumok nem tekinthetőek meg az iskola honlapján (pedig elvileg közzé kéne őket tenni), a hozzám eljuttatott információk alapján az ötéves mandátumának végére érő Navrasics Endre intézményvezető nem kapott többséget a nevelőtestületi szavazáson, sőt a kollégák óriási többsége a másik pályázót, Bencze Beátát támogatta. Ennek ellenére a helyi hírek szerint korántsem biztos, hogy a KLIK siófoki tankerülete a szavazáson győztes pályázót nevezi ki. A pályázatok elbírálása során az egyik munkaközösség kifogásolta azt is, hogy az igazgató korábbi, 2012-es pályázatával szinte teljesen megegyező dokumentumot adott be, melynek tartalma egyébként az Átlátszó szerint több helyen megegyezett más, 2012 előtti sikeres igazgatói pályázatokkal. Kifogásolták felesége, Navrasicsné Kiszling Judit Amanda korábbi alsós munkaközösségvezetői kinevezését és e minőségében végzett tevékenységét is.

A balatonszentgyörgyiek által hozzám eljuttatott panaszokban visszatérő elem volt egy nagyon súlyos állítás, melynek részletes ismertetésétől a várható jogi következmények miatt el kell tekintenem. Legyen elég annyi, hogy egy pedagógus portfólió aláírásáról van szó, amely érdekes körülmények között született meg. Az erről szóló információkat eljuttattam az országos sajtónak.

Legfrissebb értesüléseim szerint a KLIK Balatonszentgyörgyön sem kívánja hatalmi szóval megváltoztatni az igazgatóválasztás legitim és a helyi közösség által elfogadott eredményét. Ha mégis így lesz, számíthatnak az Együtt és a sajtó kiemelt érdeklődésére, akárcsak a keszthelyi gimnázium igazgatói pályázatánál. Az országot ellopó fideszes vezetők és pártkatonák pedig igenis meghátrálásra kényszeríthetőek a polgárok öntudatos fellépésével és a nyilvánosság erejével.