Juhász Péter panaszt tesz a kormány új plakátkampánya miatt

Minden eszközzel fel kell lépni a kormány gyűlöletkeltő propagandája ellen!

Juhász Péter mai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a Fidesz plakátkampánya csak a gyűlöletkeltésről szól és az 1930-as évek propagandáját idézi. Az Együtt elnöke beadvánnyal fordul a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz, az Önszabályozó Reklám Testülethez, valamint a Magyar Reklámszövetséghez, hogy állásfoglalásban ítéljék el kirekesztő reklámokat Az Együtt elnöke arra biztat mindenkit, hogy minél többen küldjék be ezt a panaszt, így a nyilvánosság erejével lehessen hatni a kormányra.

Juhász Péter szerint a Fidesz plakátkampánya nyilvánvalóan nem szól másról, mint a gyűlöletkeltésről. Sőt, az 1930-as évek propagandájának megfelelő felhanggal bír, ami abból is teljesen egyértelmű, hogy a a plakátok kihelyezésének másnapján már telefirkálták azokat különböző antiszemita feliratokkal. A kampány ellenségként állítja be Soros Györgyöt, megjelenése pedig hajaz a történelmünkből jól ismert propagandákra, amikor egyes nemzetiségi, vallási csoporttal szemben folytatott az állam hasonló tevékenységet. Akik kitalálták ezt a kampányt, azok számára világos volt, hogy ez lesz a gyűlöletkeltés következménye. A kormány tudatos kommunikációval építette fel az elmúlt években a bevándorlóellenességet, és ennek egyik szimbólumává emelte Soros Györgyöt, akiről a kormányzati propaganda felépítette a most támadott karaktert. Ez a karakter pedig a milliárdos, a befolyásos, az összeesküvő, a nemzetellenes, a zavarkeltő szimbóluma lett. Továbbá Soros Györgyben testesíti meg a kormánypropaganda mindazokat, akik nem értenek maradéktalanul egyet a kormány migrációs politikájával. Minden másként gondolkozóval, civil szervezettel, politikai erővel vagy polgárral szemben építi a gyűlöletet, aki nem támogatja a kormány politikáját. Soros Györgyhöz mint szimbólumhoz köti őket, így válik minden másként gondolkozó ellenséggé a propagandával és annak továbbgyűrűzéseként a társadalomban.

Az Együtt elnöke vérlázítónak tartja, hogy a Fidesz semmi mást nem tesz a kormányzás, az oktatás, az egészségügy, a gazdaság helyreállítása helyett, mint gyűlöletet kelt. Juhász Péter az Önszabályozó Reklám Testülethez, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz és a Magyar Reklámszövetséghez fordul, hogy járjanak el az ügyben. 

Az Együtt elnöke azt is elmondta, hogy bár sajnálatos módon egyetlen testületnek sincs joga visszavonatni ezeket a gyűlölködő plakátokat, viszont mindegyik véleményezheti és szankciókkal sújthatja a kiadót. Juhász Péter arra buzdít mindenkit, hogy maga is adja be a panaszt, így a nyilvánosság erejével lehessen hatni a kormányra a lázító propaganda leállítása érdekében.

Budapest, 2017. július 4.

Juhász Péter

az Együtt elnöke