Juhász Péter: Magyarország elveszíti jövőjét, ha az orbáni úton megy tovább

Orbánt ismét nem érdekelte a valóság

Orbán Viktor mai tusnádfürdői beszédében nem volt egy olyan bekezdés, amelyben ne hazudott volna. A hétköznapi magyarok problémái immár egyáltalán nem érdeklik a miniszterelnököt, csak folyamatos harcot hirdet mindenki ellen, aki nem a Fidesz szavazója.

Egy keletre tartó, gyengülő, mindenkivel összevesző Magyarország jelenéről és jövőjéről beszélt ma Orbán Viktor miniszterelnök Tusnádfüdőn. Orbán Viktor fél a modern, szabad és fejlődő világtól, ezért nem tud semmi újat mondani, és immár harmadik éve csak és kizárólag ugyanazon kirekesztő, nyugat-ellenes és szabadságkorlátozó butaságokat szajkózza. Magyarország elveszíti jövőjét, ha az orbáni úton megy tovább. Nem felvirágzás történik, végképp nem egy új aranykor kapujában vagyunk Trianon után lassan egy évszázaddal, hanem a szétesés, nevetségessé válás és lecsúszás vár hazánk polgárainkra.

A szabadság-korlátozó Orbán-rezsim folyamatos harcot hirdet mindenki ellen, aki tőle független. Ezt a harcot fogja folytatni a Fidesz a jövőben is a média szabadsága és az európai magyar polgárok szabadsága ellen. 

Beszédében nem volt egy olyan bekezdés, amelyben ne hazudott volna és ne másította volna meg a valóság tényeit. Hazudott az Európai Unióról, hazudott a lengyelekről, hazudott a visegrádi négyekről, hazudott a magyarok Európa-párti meggyőződésének erejéről, hazudott Soros Györgyről, hazudott a menekültválságról, és ami legfontosabb: hazudott Magyarországról is. A hétköznapi magyarok problémái immár egyáltalán nem érdeklik Orbán Viktort. Nem beszélt a széteső egészségügyről, nem beszélt a Fidesz által államosított oktatási rendszerről. És amikor közös hazánkról beszélt, akkor demográfiai előrelépést hazudott, pedig valójában csak szétesik ez az ország, és mindenki, aki bír, elvándorol a vidéki országrészekről, mert sem munkát, sem biztonságot, sem jövőt nem remél immár 7 év fideszes kormányzás után.

Orbán Viktornak ismét nem volt egyetlen egy megértő, befogadó, nyitott mondata azon határainkon belül vagy kívül élő magyar honfitársaihoz, akik nem pontosan úgy gondolkodnak a világról, mint ő. Pedig fontos volna hallani a mindenkori magyar  miniszterelnököt arról, hogy mit gondol a multietnikus közegben élő, vegyes identitású magyarokról, hogyan áll a Fidesz a fejlődő Erdélyben újabb és újabb innovációkat létrehozó magyar vállalkozók sikereihez, és mit gondol a magyar identitás megerősítésének nem jobboldali, nem populista megoldásairól. Orbán magának és magában beszélt ma ismét, senki másra nem kíváncsi önmagán kívül.

Az Együttnek mint liberális meggyőződést valló politikai közösségnek külön vissza kell utasítania Orbán Viktor szavait, amelyben Európa kereszténytelenítéséről beszélt, és ebben mások mellett a liberálisok felelősségéről hazudott. Az elmúlt harminc éven Magyarországon csak egyetlen egy kormánypárt volt, amely keresztény felekezeteket számolt fel törvényi erővel, és ez Orbán Viktor kormánya volt. Egy szabad országban egyaránt biztosítani kell a vallásgyakorlás szabadságát és az állami intézmények világnézeti elfogulatlanságát – az Együtt ebben hisz. 

Budapest, 2017. július 22.

Juhász Péter

az Együtt elnöke