Juhász Péter: Kormányváltás után megszüntetjük a HÖK-öket!

Reagálás Gulyás Tibor, a HÖOK elnöke nyilatkozatára

A Hallgatói Önkormányzatok rendszere megbukott. A HÖK-ök legfontosabb feladata az egyetemi hallgatók érdekeinek képviselete lenne, de ehelyett azok a korrupció keltetői lettek. Az Együtt kormányváltás után felszámolja a HÖK-ök jelenlegi rendszerét, hogy helyette a hallgatók alulról szerveződve hozhassanak létre új, hiteles érdekképviseletet!

Gulyás Tibor, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke közgyűlésükön elmondta, hogy mivel az ösztöndíjak tíz éve nem emelkedtek, itt az ideje megemelni azokat. Gulyás Tibor azt hozzátette, hogy a közgyűlésen folytatni szeretnék a HÖOK megreformálását.

Az Együtt álláspontja azonban az, hogy a HÖK-ök mára a politikai szélsőségesek és a gátlástalan politikusok keltetőjévé váltak. A Hallgatói Önkormányzatok jelenleg nem a tehetséges fiatalokat készítik fel a demokratikus és öngondoskodó társadalmi létre, hanem a korrupt politikai elit utánpótlását biztosítják.

Az Együtt fontosnak tartja, hogy a hallgatók érdekérvényesítését valós demokratikus döntéseken alapuló, alulról szerveződő közösségek vegyék át, ezért a kormányváltás után felszámolja a Hök-ök rendszerét, hogy újnak adjon helyet.

Emellett fontos, hogy a diákok érdekeit és előrejutását más módokon is támogassuk. Javaslatunk nem csak az ösztöndíjak drasztikus megemelésére irányul, hanem a kollégiumi szálláshelyek támogatására is.Véleményünk szerint biztosítani kell, hogy a diákok tandíjfizetés nélkül szerezhessék meg az első diplomájukat, illetve 3 évig ingyenes nyelvi képzést biztosítson számukra a felsőoktatási intézmény. Ezen felül az Együtt kormányzása esetén elengedjük mindenkinek a Diákhitel2 tartozását, valamint a már visszafizetett Diákhitel2-t adójóváírás formájában igényelheti vissza az egykori diák.

Budapest, 2017. május 14.

Juhász Péter

az Együtt elnöke