Juhász Péter ismét kérte az ÁSZ elnökét, bocsássák rendelkezésére az Együttre kiróni tervezett bírságot alátámasztó dokumentumokat

Az Állami Számvevőszéknek mindenki számára kiszámíthatóan, átláthatóan kell működnie – jelentette ki Juhász Péter, az Együtt elnöke keddi sajtótájékoztatóján. Mivel az Együtt nem ismeri az ÁSZ jelentéstervezete megállapításait alátámasztó tényeket és bizonyítékokat, fenntartják a jogot, hogy ezek megismerése után újabb észrevételeket tegyenek. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy legalább alapinformációk álljanak a rendelkezésükre, ezért Juhász Péter levélben fordult Domokos Lászlóhoz, az Állami Számvevőszék elnökéhez, hogy rendelkezésére bocsássa, vagy legalább betekintést nyújtson ezekbe a dokumentumokba.

Juhász Péter, az Együtt elnöke mai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az Együtt számos ponton észrevételezte, cáfolta azt a jelentéstervezetet, ami alapján közel 20 millió forintos befizetési kötelezettséggel, támogatáscsökkentéssel sújtanák a demokratikus ellenzéki oldal egyik legaktívabb, legbátrabb, a működését és pénzügyeit tekintve legátláthatóbb pártját.

Az Együtt elnöke szerint mind a jelentéstervezet, mind az abban szereplő indoklás megalapozatlan, illetve felmerült annak gyanúja is, hogy olyan adatokra, információkra alapozzák a pártra kiszabott büntetést, melyekhez a Domokos László által irányított szervezet jogszerűen hozzá sem férhetett. A számvevőszék az ellenőrzés során ugyanis nem kért betekintést a tagjegyzékbe, így megalapozottan nem tehet olyan állítást, melyik utalás érkezett a párt tagjától és melyik nem. 

A jelentéstervezetből nem derül ki, mi alapján döntöttek, nincs tény, számítás, konkrétum, csak egy végső megállapítás, ami viszont ellehetetleníti a valós tartalmi véleményezés lehetőségét. Az Állami Számvevőszéknek azonban mindenki számára kiszámíthatóan, átláthatóan kell működnie.

Juhász Péter hangsúlyozta: az Együtt további észrevételeket szeretne tenni a jelentéstervezethez, azonban ehhez elengedhetetlen, hogy legalább alapinformációk álljanak a rendelkezésükre. Éppen ezért az Együtt elnöke levélben fordul Domokos Lászlóhoz, hogy rendelkezésére bocsássa, vagy legalább betekintést nyújtson azokba a dokumentumokba, amelyek az Állami Számvevőszék jelentésének alapjául szolgáltak. 

Az Együtt elnöke az alábbi megállapításokat alátámasztó dokumentumokat, számításokat kéri levelében az Állami Számvevőszék elnökétől: 

  • Valamely támogató az Együttnek tagja, és úgy nyújtott támogatást számukra.
  • Az Együtt a piaci ár alatt bérel irodát. (Melyik irodánkról van szó, és milyen számítások vagy információk alapozták meg állításukat?)
  • Külföldi állampolgártól kapott a párt támogatást – állítják. Nevezzék meg pontosan, mely tételt kifogásolják, illetve, hogy mi alapján állapították meg az illetőről, hogy nem magyar állampolgár.

Budapest, 2018. január 9.

Juhász Péter

az Együtt elnöke