Jenei Zsanett: Orbáni menekültpolitika: mire jó ez a kártékony paratripp?

A Fidesz végérvényesen rajta maradt a goebbels-i náci propagandán, mint a “Félelem és reszketés Las Vegasban” című film szánalmas drogfüggő hősei. De mire jó ez a kártékony para trip? 

(az eredeti fotó forrása: Fear and Loathing LLC)

Körülbelül  húsz éve ért véget a délszláv háború. Bizonyára sokan emlékeznek még azokra az időkre. Én a kilencvenes évek elején születtem, de mohácsi révén most is vissza tudom idézni annak a hangját, amikor például a határunk  melletti cukorgyárat bombázták. Ezrével menekültek az onnan, az életüket mentő emberek, akik nem tehettek a kialakult helyzetről, csak elszenvedői voltak az akkori háborúnak. Többek között muzulmánok, akik Bosznia elhagyásával reméltek jobb életet nyugatabbra. A befogadásban a magyar lakosságnak is nagy szerepe volt. Nem egy, a délszláv területről menekülő család lakott Mohácson és a környező településeken, de országszerte jellemző volt a befogadás. A különbség az volt az itthoni helyzet kapcsán, hogy az akkori kormányok nem mérgezték idegengyűlölő propagandával az országot, a gyűlölettel és félelemmel operáló goebbels-i agymosást az elmúlt közel 8 év alatt fejlesztették profi szintre Orbánék.

Súlyos mentális problémákkal küzdhet Orbán, ami a délszláv háborúból menekülőkkel kapcsolatos korábbi álláspontját és a jelen helyzetet összehasonlítva is látszik. Nézzük, Vitya miként vélekedett 18 éve a Magyar Narancs tudósítása szerint:

“Nálunk nem lesz numerus clausus, – mondta Orbán Viktor, miután a nyugati vezetők sorra jelentették be, hogy hány ezer menekültet röpítenek az albán és a macedón határról államaikba – Magyarország mindenkit beenged, aki kéri.” 
Tovább megyek. Azért a 2013-as ukrajnai válság témája sem egészen idegen és távolra mutató példa. Akkor, miniszterelnökünk azt nyilatkozta, ha ne adj Isten, ketté szakadna Ukrajna, akkor az onnan menekülő 170 ezer  ember befogadását is felkészülten várná az ország. Ha ez bekövetkezett volna, akkor Pintér Sándor tervei szerint a menekülteket három keleti megyében – Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg -, illetve Budapesten helyezték volna el. Magyarán, a mostani kvótához képest 130-szor több menekültet tudtunk volna elhelyezni az ország negyednyi területén. Most meg a 1294-es kvóta megterhelőnek bizonyul?

De Orbánéknak kapóra jött a szíriai helyzet, amelyet a náci propaganda legocsmányabb goebbels-i eszközeivel sikerült Habonynak és Rogánnak felturbózni, hazai városok évtizedes felvirágoztatását vagy menekültek tömegeinek évekre elegendő ellátását biztosítani képes tízmilliárdok elégetésével.

A mindenki által ismert menekülthiszti ma ott tart, hogy a  Pew Research Center friss felmérése szerint az összes vizsgált ország közül Magyarországon félnek a legjobban a migránsoktól. Közben Magyarország az az ország az EU-ban, ahol az egyik legkevesebb bevándorló és menekült él.

A felkorbácsolt hiszti most aktuálisan a menekültek balatoni nyaraltatásáról szól. Amint arról Molnár Tibor, az Együtt politikusa, és az Index is beszámolt, az elmúlt napokban az egész kormányzati sajtó és vele néhány fideszes politikus azzal volt elfoglalva, hogy a Migration Aid néhány, Magyarországon hivatalosan menekült-oltalmazotti vagy befogadotti státuszt kapó családot vinne néhány napra nyaralni a Balaton környékére. A kormányzati propagandaoldalak közül az egyik már migráns üdülőről beszél, míg a másik betelepítésről ír. Ehhez képest az történt, hogy a Migration Aid nevű segélyszervezet egy osztrák magánszemély felajánlása nyomán a Balatonnál, egy Keszthelyhez közeli településen lévő telken, három, nyaralóként használt faházba a nyáron, tehát a következő hetekben Magyarországon törvényesen tartózkodó, már menekülti vagy oltalmazotti státuszban lévő családokat fogadna. Magánterületen. Szeretnének nekik néhány hetes időtartamra nyugodt, az átélt traumák feldolgozását segítő környezetet biztosítani.

Csak jelezném, hogy a Migration Aid részéről üdültetni kívánt menekültek törvényesen tartózkodnak Magyarországon, tehát a hazai alaptörvényben foglalt joguk van országunkon belül szabadon közlekedni. Amikor ezzel kapcsolatban böfögnek manninger-szerű fideszes politikusok, akkor az alaptörvény ellen buzdítanak ezek a lelki szegények.

Persze nem nagy titok megfejteni, hogy jutott Magyarország a mostani, abszolút elutasítás és a mindent és mindenkit kirekesztő politikájához. A kormány paranoiás. Félnek a haverok? Vagy csak Orbán? Félreértés ne essék, nem kell átmenni eszetlenségbe és beengedni minden ideérkezőt különösebb átvizsgálás nélkül, de azért az emberségnek sem kellene ördögtől való fogalomnak hangoznia. Oda jutott a közvélemény, hogy migráns (menedékkérő) egyenlő terrorizmus. A rendkívüli fogalomzavar címeres ökrei nyilván most is a fideszes gyalogok. Bár lehet, hogy csak velük mondatják ki a hülyeséget.

Szégyenletes és felháborító, hogy a Fidesz-kormány már meg sem próbál emberségesnek látszani. Helyette demagóg kampányokkal félelmet kelt, és a menekültek ellen hergeli a magyar embereket. Közben a valódi, európai megoldásokat elutasítja.

Az Együtt szerint szégyenteljes, hogy Magyarország leépítette még a normál menekültügyi kapacitásait is, a menekülőket pedig a kerítés felhúzásával átzúdította a szomszédos országokra. A határkerítés szimbóluma a Fidesz embertelen, a Genfi Konvencióval ellentétes politikájának. Az azonban sem Magyarország, sem Európa tényleges biztonságát nem szolgálja, maximum arra jó, hogy más országokra tolja a valójában csak közösen megoldható problémát. Igenis kötelességünk segíteni azokon, akik a háború, a kilátástalanság elől menekülnek, és teherbíró képességünk mértékéig hazánkban kell ellátni őket.

Ahelyett, hogy a magyar kormány nap mint nap megsérti az ENSZ és az EU menekültügyi szabályait, csatlakozni kell a közös, uniós erőfeszítésekhez, ennek részeként a közös kvóta végrehajtásához, a külső és a válságos belső határok erősebb védelméhez és az uniós menekültügyi hotspotok kiépítéséhez. Már a fizikai kerítés lebontása előtt alapvető fordulatot kell végrehajtani a magyar menekültpolitikában az emberség és a biztonságteremtés érdekében. Ennek értelmében azonnal le kell bontani a jogi kerítést: a tranzitzónát és a menekültellenes jogszabályokat meg kell szüntetni. A fizikai határkerítést az uniós menekültügyi reform után azonnal le kell bontani.