Hozzanak nyilvánosságra minden parlagfűmentesítéssel kapcsolatos adatot!

A bíróság a ParlagfűPollen No Egyesületnek adott igazat a Fejér Megyei Kormányhivatallal szemben abban a perben, melyben a hivatal 10 évig titkosítani akarta egy tavalyi helikopteres parlagfűfelderítés eredményeit. Az Együtt követeli, hogy a kormány minden egyes parlagfűmentesítéssel kapcsolatos adatot hozzon nyilvánosságra, és tételesen számoljanak el a felderítésre, valamint a parlagfűmentesítésre fordított források felhasználásával.

Nem titkolhatja tovább a Fejér Megyei Kormányhivatal a helikopteres parlagfűfelderítés eredményeit, amit a ParlagfűPollen No Egyesület kért ki még tavaly. Mint ismert, a hivatal 10 évig titkosítani akarta az adatokat arra hivatkozva, hogy azok a “döntéselőkészítés körében alkotott iratok, amelyek nyilvánosságra hozása jelentősen hátráltatja a köztisztviselőket feladataik elvégzésében”.

A hivatal most pert vesztett, hiszen az abszurd indoklással nyilvánvalóan a költséges helikopterezés siralmas eredményét kívánták leplezni.

A kormány már többször is bizonyította rossz parlagfűmentesítési gyakorlatát és a rendelkezésre álló források tisztességtelen felhasználását. Mint ismert, korábban a kormány az adófizetők parlagfű-mentesítésre felajánlott SZJA 1%-ából fizette ki a kormányhivatalok felszerelését, rezsiköltségeit. A felelősöket azóta sem találták meg.

Az allergiásoknak fontos tudniuk, hogy hol vannak az elkerülendő parlagfüves területek. Ahhoz, hogy az érintettek még virágzás előtt tájékozódjanak ezek hollétéről és nyomon követhessük a parlagfűmentesítést, a hivatalok semmilyen indokkal nem titkolhatják el az adatokat.

Az Együtt követeli, hogy a kormány minden egyes parlagfűmentesítéssel kapcsolatos adatot hozzon nyilvánosságra. Ennek keretében tételesen számoljanak el a felderítés költségeivel és eredményeivel, valamint a parlagfűmentesítésre fordított források felhasználásával!

Budapest, 2017. augusztus 1.