Hajdu Nóra: Saját magát buktatta le az MVM CÖF-ügyben

Saját magát buktatta le az MVM CÖF-ügyben, miután a  bíróság elé tárt egy olyan iratot, miszerint a kormányközeli szervezetnek nyújtott 508 millió forintos támogatást a Rogán Antal irányítása alá tartozó Nemzeti Kommunikációs Hivatal is jóváhagyta. Ha a kormány jóváhagyása kellett a támogatáshoz, az MVM számára sem lehet kérdés, hogy közpénzből történt a támogatás. Az Együtt követeli, hogy a kormány haladéktalanul utasítsa az MVM-et a támogatás minden részletének nyilvánosságra hozására vagy a titkolózások miatt a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal indítson vizsgálatot a cégnél.

Idén áprilisban került napvilágra, hogy az MVM 508 millió forinttal támogatta a kormányközeli, korábban a Békemenetet is szervező CÖF-öt. Hiába kérte az Átlátszó vagy Hajdu Nóra, az Együtt alelnöke, az MVM azzal az indokkal nem adta ki részükre a támogatás részleteit, hogy a támogatás nem közpénz, hanem azt a cég saját forrásból fedezi. Az állami cég érvelése a bíróság előtt megdőlt, az MVM ugyanakkor – továbbra is arra hivatkozva, hogy nem közpénzből történt a támogatás – eddig nem adta ki a félmilliárd forintos támogatás közérdekű adatait.

Az MVM ugyanakkor most saját magát buktatta le a közérdekű adatokért folyó bírósági perben. Benyújtottak ugyanis a bíróságnak egy olyan iratot, amely szerint a CÖF-nek adott 508 millió forintos támogatást a Rogán Antal irányítása alá tartozó Nemzeti Kommunikációs Hivatal hagyta jóvá. Ilyenformán tehát nem kérdés: ha a kormánynak is jóvá kellett hagynia a támogatást, az MVM-nek is tisztában kellett lennie azzal, hogy közpénzt adnak a CÖF-nek. Más esetben nem kérték volna a kormány, illetve hivatala, a Nemzeti Kommunikációs Hivatal jóváhagyását. Hajdu Nóra, az Együtt alelnöke szerint elfogadhatatlan, hogy a kormány, illetve az állami tulajdonban álló, közpénzekkel gazdálkodó MVM csak az időt húzza az ügyben ahelyett, hogy nyilvánosságra hozná a támogatás minden részletét. Az éppen az MVM által a bíróság elé tárt bizonyítékból egyértelmű, hogy az MVM is pontosan tudja, közpénzből támogatták a CÖF-öt, s mint ilyennel, el kell számolniuk a félmilliárd forinttal az ország nyilvánossága előtt.Az Együtt követeli, hogy a kormány haladéktalanul utasítsa az MVM-et a támogatás részleteinek nyilvánosságra hozására, más esetben azonnal indítson vizsgálatot a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal, mint ahogyan azt korábban – teljesen indokolatlanul – megtették a civil szervezetekkel szemben.

Budapest, 2017. november 13.

Hajdu Nóra

az Együtt alelnöke