Hajdu Nóra: Orbán Viktor történelmi zsákutcába vezette Magyarországot

Hajdu Nóra, az Együtt alelnöke megdöbbentőnek tartja azt a vakságot, amivel Orbán Viktor tovább folytatja végzetes útját Magyarország további nemzetközi elszigetelődése felé. Az Európai Parlament mai döntése megerősítette, hogy Orbán vezetésével Magyarország ma nyílegyenesen halad egy történelmi zsákutcában. 

Az Európai Parlament szerdán megszavazta a magyar jogállamiság leépülése miatt aggódó határozatot. Így formálisan is vizsgálni kezdik, hogy Magyarországon tiszteletben tartják-e az európai alapjogokat, amelynek eredményeként akár az ország elleni szankciók meghozatala is lehetséges.

Hajdu Nóra megdöbbentőnek tartja azt a vakságot, amivel Orbán Viktor folytatja végzetes útját Magyarország további nemzetközi elszigetelődése felé. Különösen riasztó, hogy Orbán éppen a már várható Európai Parlamenti döntés előtti napokat találta alkalmasnak arra, hogy ismét a „Nyugat” valamifajta alkonyáról, és a „Kelet” vonzó hatásáról fantáziáljon. 

Az Együtt alelnöke szerint ha Magyarország polgárainak eddig nem lett volna világos, hogy hová vezeti Orbán Viktor és a Fidesz politikája, akkor a miniszterelnök nyilatkozata és az Európai Parlament döntése ki kell hogy nyissa a szemüket: Orbán vezetésével Magyarország nyílegyenesen halad egy történelmi zsákutca végén levő betonfal felé. Orbán Viktor a sorsát Oroszországhoz, Kínához, Törökországhoz, az ottani autoriter, illiberális rendszerekhez kívánja kötni, és Magyarországot is erre a végzetes útra akarja kényszeríteni. 

Orbán útja nem a magyar nép útja, ezért mielőbb meg kell állítanunk. Erre parlamentáris, jogállami  eszközökkel legkorábban 2018-as választásokon van esély. 

Ezért jól meg kell gondolnia minden magyar választópolgárnak, hogy 2018-ban kinek, milyen út választására ad felhatalmazást. Egy rossz vagy akár csak átgondolatlan döntés évtizedekre megpecsételheti a magyar nép sorsát.

Budapest, 2017. május 17.

Hajdu Nóra

az Együtt alelnöke