Hajdu Nóra: Orbán Viktor rosszul időzítette a lobbizást

Az Együtt reagálása a miniszterelnök szófiai nyilatkozatára

 Az Együtt szerint Orbán Viktor rosszul időzítette a lobbizását Bulgária Schengen-tagságáért, hiszen éppen annak vagyunk tanúi, ahogy a Schengeni Megállapodás működőképességéért harcolnak az unió a helyzetet jól felismerő tagállamai.
Emellett az övezetbe való belépéshez a korrupció elleni küzdelemben előrehaladást kellene elérni, amelyet Bulgária, sajnos, az Európai Bizottság a napokban nyilvánosságra került jelentése szerint – Romániával ellentétben – nem teljesít.
Az Együtt szerint Orbán Viktor azt gondolja, ha a Magyarországhoz hasonlóan romló korrupciós mutatókkal rendelkező országok mellett áll ki, a vezetése alatt álló kormányzat nemzetközi korrupciós megítélése valahogy majd jobb színben tűnhet fel. Ez nincs így: a naponta újabb és újabb magyarországi korrupciós esetek napvilágra kerülése nem segít rajta és kormányának katasztrofális korrupciós mérlegén.
Irreális nemzetközi kezdeményezései helyett Orbán Viktornak a korrupció elleni harc és közös cselekvési terv elfogadásáról kellett volna megállapodnia bolgár kollégájával.

Budapest, 2016. január 29.

Hajdu Nóra elnökségi tag, Együtt