Hajdu Nóra nyílt levele Novák Katalinnak, a Fidesz új alelnökének

Gratulálok, itt az első házi feladat!

Engedje meg, hogy ezúton gratuláljak Önnek, hogy bár személyével nem lett több női politikus a Fidesz elnökségében, de mégiscsak nőt választott meg pártja Pelczné Gál Ildikó helyére. A Fidesz nőket érintő problémákat és kihívásokat illető érzékenységét ismerve az Ön szerepe nem könnyű, felelőssége annál nagyobb. Nem csak az a döntő ugyanis, hogy egy nő került megválasztásra az alaelnöki posztra, hanem az sem mindegy milyen párt alelnökévé választották. Ön is tisztában lehet azzal, hogy pártja egyike Európa legmaccsóbb pártjainak, tapasztalata van arról, hogy milyen női politikusnak lenni egy olyan kormányban, amelynek feje a kormánytagok nemi arányát tekintve nem bízik a nőkben.

Nehéz dolga lesz pártjában, de megkönnyítve vállalásait, ezúton felsorolnánk azt a Top10+1, a magyar társadalom 52 százalékát kitevő nőket negatívan és súlyosan negatívan érintő intézkedését, támogatási politikákat és mulasztásokat, amelyek azonnali cselekvést kívánnak, amelyek megoldása olyan sürgető, mint egy kedden feladott szerdára leadandó házi feladat teljesítése:

 1. Mintha csak nevében lenne „családbarát kormány”, hiszen a hetedik éve kormányzók teljesen figyelmen kívül hagyják, hogy gyermekek százezrei élnek szegénységben. Az érintett szegény családok a családi pótlék emelését hírből sem ismerik, és nézniük kell, hogy Önök a jobb módú családokat támogatják családi adókedvezménnyel és a CSOK-kal. Anyák, apák és gyermekek százezrei élnek már mélyszegénységben, Önnek van hangja ez ellen felszólalni, van lehetősége fellépni a változtatásért.
 1. A Fidesz-KDNP kormány nem lép a nők elleni erőszak visszaszorítása érdekében sem, a kormánypártiak nem támogatják az Isztambuli Egyezmény ratifikálását, amelyet három éve írt alá a kormány. Mindeközben Magyarországon hetente meghal egy nő családon belüli bántalmazásban, az Ön párttársi viszont elfordítják a fejüket ahelyett, hogy segítséget nyújtanának az erőszak áldozatainak.
 1. Jelenleg kétféle család van ma Magyarországon: az, amelyet a kormány családnak ismer el, és az, amit kirekeszt. Számos támogatást ugyanis csak azok vehetnek igénybe, akik házasok. A kormány folyamatosan hangsúlyozza, hogy számára a család=apa+anya+gyerek. Azaz sem az azonos neműek, sem az elváltak, gyereküket egyedül nevelők, és még a gyermektelen párok sem lehetnek családok. Nem hiszem, nem hihetem, hogy Ön egyetért ezzel, hogy ne gondolná azt, ezen most kell változtatni!
 1. Nem lehet eléggé hangsúlyozni: hazánkban pont annyi női kormánytag van, mint Szaúd-Arábiában. Ez méltatlan, Ön ezt saját bőrén is érezheti.
 1. A kormány időről időre támogat olyan kirekesztő, gyűlöletkeltő szervezeteket, amelyek nemcsak, hogy egy középkori világfelfogást sugallnak, de le is nézik és kirekesztik a nőket (lásd Családok Budapesti Világtalálkozója).
 1. Hasson fideszes politikustársaira, akiknek egyik kedvelt foglalatossága, hogy megmondják, mikor érzi magát boldognak egy nő. Ők ugyanis azt hiszik, hogy tudják, hogy hány szülés után teljes a nőiség, mi is az a princípium. Szerintem ez sokkal inkább ránk, nőkre tartozik.
 1. Örömteli, hogy a kormány kezdeményezte az anyák diákhitelének elengedését. De a férfiakéval mi lesz, ők továbbra is köhögjék a hitelt évekig?
 1. Évek óta mulasztásban vétkes az a kormány, amely nem tesz semmit a nők és férfiak közötti bérkülönbség csökkentéséért. Pedig ez egy égető probléma, ma hazánkban átlagosan 14 százalékkal keresnek kevesebbet a nők a férfiaknál.
 1. Azok az emberek, főleg nők, akik otthon ápolják társukat, szüleiket vagy gyermekeiket megalázóan kevés segítséget kapnak. Nem becsülik őket, nem kapnak elég pénzt, és sokszor mindenüket fel kell adniuk.
 1. A fogamzásgátlás korszerű módszereit a kormány nem támogatja, egyedüli uniós tagállamként csak nálunk nem lehet vény nélkül szerezni esemény utáni tablettát, nincs TB-támogatás semmilyen fogamzásgátló eszközt illetően. Az abortusz egy szörnyű kín mindenkinek, de Magyarországon nem csak megalázó körülmények között kerül erre sor, hanem az állam lemondott arról, hogy a nőket érintő kockázatok és nem kívánt következmények minimalizálódjanak a fogamzásgátlóhoz való hozzáférés korosztályos szélesítése révén.
 1. 10.+1 Önök genderháborúról beszélnek, az Önökhöz közel álló jogmagyarázók még az Isztambuli Egyezményt is genderfegyvernek tekintik, nem pedig megoldásnak a nők elleni erőszak visszaszorítása érdekében. Tisztítsák meg nyelvüket és világukat ettől az ideológiai szótártól! Önnek tudnia kell, hogy a nők kizsákmányolásának visszaszorítása, helyzetüknek javítása, a béregyenlőség kérdése nem Soros-bérenc igények, hanem egy nőhöz is méltó élet feltételei.

Láthatja Ön is, van feladat, kihívás és azonnali cselekvést igénylő probléma bőven. Bízom abban, hogy alelnöksége fordulatot hoz nem csak pártjában, hanem a nőket másodrendű embernek tituláló kormányzaton belül is. Ehhez kívánok erőt, és kíván minden nő, akinek hangját nem akarja meghallani a kormány!

Budapest, 2017. november 12.

Hajdu Nóra

az Együtt alelnöke