Hajdu Nóra: A kormány ne alkalmazzon kettős mércét a külföldön élő magyarok között!

Az Együtt alelnöke közérdekű adatigényléssel fordul a Miniszterelnökséghez és a Külügyminisztériumhoz

Hajdu Nóra, az Együtt alelnöke felháborítónak tartja, hogy egy londoni magyarnak nehezebb személyi okmányt cserélni, mint például egy kolozsvárinak. Az Együtt alelnöke közérdekű adatigényléssel fordult a Miniszterelnökséghez, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz, hogy megtudja, mi indokolja ezt az elfogadhatatlan gyakorlatot.

Egy Londonban dolgozó magyar lejárt útlevele helyett szeretett volna újat, mire kiderült, hogy a követség leghamarabb öt hónap alatt készíti el a dokumentumot, de előfordulhat, hogy akár fél évet vagy még többet is várni kell – számolt be az Index.

Az Együtt megdöbbentőnek tartja, hogy a magyar diplomáciai képviseletek tevékenységében durva aránytalanságok figyelhetők meg az állampolgárok ügyeinek intézése során. A most lelepleződött gyakorlat arra utal, hogy a kormány a közigazgatás intézményeit már több hónappal az országgyűlési választások előtt a külföldön élő magyar állampolgárok megrendszabályozására használja, hogy ezzel is elriassza őket a választásokon való részvételtől. 

Különös aggodalomra ad okot, hogy a kormányzat visszaél az állampolgárok adataival: olyan adatokat  is használ, amelyeknek tulajdonosai a kormányzatnak nem adtak felhatalmazást az adatok kezelésére és különösen arra, hogy őket a miniszterelnök leveleivel zaklassák. 

Hajdu Nóra közérdekű adatigényléssel fordult a Miniszterelnökséghez, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz. Válaszokat vár a különösen visszás gyakorlat indokaira, annak jogszabályi alapjaira és arra: mit tesz a kormány annak érdekében, hogy ezek a visszaélések még a választások előtt megszűnjenek. Ugyanakkor az Együtt elvárja, hogy a kormány adjon biztosítékot a külföldön élő magyar állampolgárok adatainak védelme érdekében.

Budapest, 2017. augusztus 10.

Hajdu Nóra

az Együtt alelnöke