Hajdu Nóra: Csak Orbán hallgat rendületlenül

A világ szinte minden számottevő politikusa, szervezete reagált már Trump abszurd beutazási rendeletére. Már Horst Seehofer is támogatólag megszólalt … már Merkel is elítélőleg … csak Orbán hallgat rendületlenül. Nincs neki véleménye.

Márpedig aki Európa vezetője (mint azt egy lakája épp a napokban hirdette meg, és akiről Trump nyilván még nem tudja ebbeli minőségét, különben már Merkel előtt felhívta volna), annak mondania kellene valamit. Az nem bújhat el szokása szerint sunnyogva a függöny mögé. Egy vezető ugyanis nem attól vezető, hogy az egyik talpnyalója kinevezi, hanem attól, hogy véleménye van és vezet. Különösen ha olyan ügyek vetődnek fel, mint most ez a beutazási mizéria.

Orbán szíve szerint persze Trump muszlim-ellenes döntése mögé állna, pláne miután megkapta tőle a régen várt engedélyt a szuverén kormányzáshoz, amit eddig a látszat ellenére fájdalmasan nélkülözött.

Csakhogy akkor mit szólnának régi barátai, az arab bankárok, Erdogan, az azeri elnök és a hasonló jövedelmező muszlim kapcsolatok. Jobb ilyenkor sunyin hallgatni, mert akkor talán senki nem veszi észre az Orbán esetében mindig meghatározó motívumot – a pénzt. Nem kell túllihegni ezt a Trump-féle muszlimellenes dolgot, így talán megtarthatók a kiépített kapcsolatok, akár Bahreinben is, ahol nemrégiben maga az első lány és az első vő ugrott be egy szóra az energiaügyi miniszterhez.

Persze február 3-án Vallettában, az esedékes EU csúcson majd egyet kell érteni – ahogy szokta szép csendben – a találkozót lezáró közlemény szövegével, ami valószínűleg nem fogja megdicsérni Trumpot.

Csakhogy ott, a 28-ak között szépen el lehet bújni, és alkalmazni lehet a magyar diplomácia legújabb mesterfogását, a „nem akartuk megbontani a konszenzust” (copyright Szíjjártó) technikát. És akkor bent a tárgyalóteremben Orbán szokás szerint csendben marad, kijövet pedig tele szájjal szidhatja a „brüsszeli bürokratákat” (ez Jean-Claude Juncker mozgalmi neve). Európa a napokban kijelölt vezetője pedig ezzel ismételten bizonyíthatja: nemhogy Európa, de egy vidéki kóceráj vezetését sem lehet rábízni.