Göncz Árpád helyett fideszes párttársain kérje számon az igazságtételi törvény leszavazását Gulyás Gergely!

Az Együtt szégyenletesnek tartja Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke kijelentéseit, melyekben Göncz Árpád emlékét gyalázta meg. Ráadásul Gulyás Gergely most úgy támadja Göncz Árpádot, amiért nem írta alá a Zétényi-Takács törvényt, hogy azt nem szavazták meg fideszes párttársai, közöttük a három jelenlegi legfőbb közjogi méltóság sem. Az Együtt szerint a Fidesz utáni rendszerváltást követően tanulnunk kell hibáinkból és a Zétényi-Takács törvénynél jobb megoldást kell találni.

Negatív értelemben vett súlyos történelmi felelőssége Göncz Árpádnak és az Alkotmánybíróságnak, hogy az 1989–90-es rendszerváltás után nem léphetett hatályba az igazságtételi törvény – jelentette ki Gulyás Gergely. 

Gulyás Gergely ezen kijelentéseivel egy olyan politikus emlékét gyalázta meg, akit nagyon sokan tisztelnek ebben az országban. Göncz Árpád józanul gondolkozó emberként alkotmánybírósági kontrollra küldte aláírás előtt a Zétényi-Takács törvényt, mert gyanította, hogy az elévülési idő utólagos módosítása alkotmányellenes. A Sólyom László vezette Alkotmánybíróság pedig ki is mondta, hogy ez nem jogállami megoldás. Ráadásul Gulyás Gergely most úgy támadja Göncz Árpádot, amiért nem írta alá a törvényt, hogy azt nem szavazta meg Orbán Viktor, Kövér László, Kósa Lajos, Varga Mihály, Szájer József és Deutsch Tamás sem. Ezzel a gyanús körülménnyel mégsem dicsekedett az Országgyűlés alelnöke. Mint ahogy azzal sem kérkedett, hogy bár az Együtt már többször benyújtott az ügynökakták kérdésének rendezésére vonatkozó törvényjavaslatot, azt a Fidesz mindig lesöpörte.

Az Együtt szerint lehetett volna a Zétényi-Takács törvénynél jobb megoldást találni, de 27 év alatt nem sikerült. Éppen ezért most az vár ránk, hogy a Fidesz utáni rendszerváltásban tanuljunk a hibákból. Ennek azonban nem lehet része Göncz Árpád emlékének meggyalázása.

Az Együtt szeptember 16-án mutatja be programját Magyarország jövőjéről, melyben megoldást kínál többek között az ügynökakták kérdésére is, hiszen a múlt ismerete és értő feldolgozása nélkül egy demokratikus társadalom nem működhet.

Budapest, 2017. szeptember 13.

Együtt