Feljelentést tettem a pécsi ELIOS-projekt ügyében

Álláspontom szerint – és a rendelkezésre álló nyilvános információk alapján – Pécs Megyei Jogú Város közvilágítási rendszer korszerűsítése kapcsán a baranyai megyeszékhelyen is az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) által több hazai közvilágítás-korszerűsítés esetén kifogásolt jogsértésekhez hasonlóak történhettek meg, amelyek kapcsán már a Pest Megyei Főügyészség is nyomozást rendelt el, amelynek teljesítésével a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodát bízta meg. Pécsett eddig nem nyomoztak, most feljelentést tettem.

Már a pécsi önkormányzat által kiírt közbeszerzési felhívásból kiderült, hogy nem lehetett nagy verseny, hiszen a sikeres pályázatnak volt egy kemény feltétele: az a cég indulhatott sikerrel a tenderen, amelynek az előző három évben a LED-es közvilágítás kiépítéséből származó árbevétele elérte a nettó 500 millió forintot. Ennek a kritériumnak csak az ELIOS Innovatív Energetikai Zrt. tudott eleget tenni, többek között a hódmezővásárhelyi, a szekszárdi és a kecskeméti beruházás miatt, amit fel tudott mutatni referenciaként.

A nagy összegű referencia a 2014 során kiírt nyílt közvilágítási közbeszerzéseknél alap volt: Vácon 350, Szekszárdon 390, Zalaegerszegen 500 millió forintot kértek. Többek között a szekszárdi beruházás kapcsán az OLAF-nak is szemet szúrt, hogy mennyire szűkítették ezzel a jelentkezők körét.

Egy ilyen volumenű fejlesztés és a hozzá kapcsolódó vaskos hitel felvételekor egy jogállamban gondolhatnánk, hogy készült valamilyen megalapozó szakmai vizsgálat, hiszen ha valamire a becslések szerint 1,5-2 milliárd forintot terveznek elkölteni, akkor csak nem vágnak bele csak úgy uk-muk-fuk.

Feltételezhetnénk, hogy ha valahol, akkor a közvilágítási korszerűsítés tervének elfogadása előtt legalább Pécs akkoriban frissen elfogadott településfejlesztési koncepciójában írtak erről. És tényleg, mégpedig a fényszennyezés mérséklése elnevezésű operatív részcél megfogalmazásánál: „Az éjszakai fény a városlakók számára alvás-problémákat, neurohormonális-problémákat és más betegségeket is okozhat. Az éjszakai városképet is kedvezőtlenül befolyásolhatja. Olyan közvilágítási rendszert kell kidolgozni és megvalósítani, amely csak valóban indokolt mértékben és optimális technológiával világítja meg a közterületeket. Ez egyben jelentős energia‐megtakarítást is jelent.” 

Ezt a városfejlesztési koncepciót a pécsi közgyűlés a koncepciót 2014 május 22-én fogadta el. Ennek ellenére úgy fest, hogy Páva Zsolt és a pécsi közgyűlés nem veszi túlságosan komolyan magát és a saját döntéseit, mert alig 4 hét múlva, 2014 június 19-én egy olyan döntést hoztak közvilágítás-fejlesztési témában, ahol egy szó sem esik a fényszennyezés ártalmairól és eme káros sugárzás megfékezése érdekében elhatározott koncepcionális ügyek gyakorlatba történő átviteléről sem. A Páva Zsolt polgármester által jegyzett előterjesztés lényegében a következőkkel indokol: a LED-technológia túljutott a kezdeti nehézségeken és takarékos. Ennyi. És ennek megfelelően – immár következetesen – nem jelentek meg a fényszennyezés csökkentésének szempontjai a közbeszerzési kiírásban sem.

Ne legyen senki naiv. A játék nem is arról szólt, hogy kipróbált, megbízható, tartós és – no pláne – fényszennyezésmentes megoldást találjanak a pécsi közvilágítás korszerűsítésekor. Az elkövetők pusztán Orbán strómanjának cégét kívánták helyzetbe hozni, így megteremtették a politikailag irányított közbeszerzés kereteit, amelynél nem a város gazdasági érdekeinek a képvislete, hanem bizonyos politikai szereplők és azok strómanjainak anyagi haszonszerzése volt a cél. Ez maga a korrupció.

A fentiek miatt a büntetőeljárásról szóló 1998. évi XIX. törvény 171. § (1) bekezdése alapján 2018 március 7-én feljelentést tettem a Legfőbb Ügyészségen ismeretlen tettes vagy tettesek ellen a Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény a Btk. 373. §. szerinti csalás, illetve a Btk. 376. §-ába ütköző hűtlen kezelés, a Btk. 377. §. szerinti hanyag kezelés valamint a Btk. 305. §. szerinti hivatali visszaélés bűncselekménye megvalósulása gyanúja miatt.

Az Együttnek van programja arra, hogy újra normális hellyé tegye Magyarországot, és benne Pécset és Baranyát is!