Elutasították az Együtt határozati javaslatának tárgyalását a Parlamentben

A Fidesz és a KDNP akadályozza az ügynökakták nyilvánosságát. Titkolnivalójuk van?

Az Együtt szerint az, hogy a Fidesz és a KDNP képviselői leszavazták az ügynökakták nyilvánosságáról szóló határozati javaslatának tárgysorozatba vételét, azt bizonyítja, hogy csakis a kormánypártoknak van titkolnivalója az állambiztonsági múlttal kapcsolatban. Az Együtt továbbra is kitart az állambiztonsági iratok nyilvánossága mellett.

A mai napon az Országgyűlés plenáris ülése elutasította az Együtt ügynökakták nyilvánosságról szóló határozati javaslatának tárgysorozatba vételét. A Szabó Szabolcs és Szelényi Zsuzsanna által beterjesztett javaslatra kizárólag a Fidesz és a KDNP képviselői szavaztak nemmel. Orbán Viktor miniszterelnök nem nyomott gombot a szavazáskor.
Az Együtt sajnálatosnak és egyben vérlázítónak tartja, hogy a kormánypártok nem támogatják az állambiztonsági iratok nyilvánosságát. Mindez újabb bizonyítéka annak, hogy a parlamenti pártok közül csakis a Fidesznek és a KDNP-nek van titkolnivalója a rendszerváltás előtti titkosszolgálati múlttal kapcsolatosan.

Az Együtt szerint az állambiztonsági múlt csak akkor zárható le véglegesen, ha ezek az adatok végre nyilvánosak lesznek. Akkor is, ha ez a mai kormánypártok számára kellemetlen.

A határozati javaslat elérhető: http://www.parlament.hu/irom40/03840/03840.pdf.