Ellenzéki népszavazással megakadályozható a Római-part tönkretétele

Tarlós István félretájékoztatja a budapesti polgárokat

Tarlós Istvánnak el kell fogadnia a Kúria döntését a római-parti mobilgátról tartandó népszavazásról. A főpolgármester mai sajtótájékoztatóján ahelyett, hogy helyén kezelte volna a Kúria döntését a népszavazás kérdésében, és Budapest felelős főpolgármestereként véleménynyilvánításra, aláírásra és szavazásra buzdította volna a budapestieket, inkább zavart keltett, és megpróbálja elbagatellizálni a népszavazást mint lehetséges eszközt a római-parti mobilgát kapcsán kialakult konfliktus megnyugtató rendezésére.

A római-parti mobilgátról szóló népszavazás – Tarlós István állításával ellentétben – igenis a főváros által elfogadott, a budapestiek és a Római-part érdekeivel ellentétes nyomvonal-tervről szól. Éppen ezért ez a népszavazás alkalmas arra, hogy elhárítsa az igazi veszélyt: egy elhibázott gátkonstrukció, elhibázott helyen való megépítését, ami nem biztosít megfelelő védelmet az árvízzel szemben, ugyanakkor a beruházással tönkretennék a Római-part természeti értékeit.

A következő hetekben az Együtt más pártokkal és civilekkel együttműködve mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy összegyűljön a népszavazás kiírásához szükséges 138 ezer aláírás. A budapesti városvezetésnek inkább támogatnia kellene, hogy népszavazás döntsön a kérdésben ahelyett, hogy minden erejével megpróbálja hátráltatni a népszavazás kiírását.  

Budapest, 2017. október 11.