Együtt: Nyelvoktatásra költse a kormány az arra kapott 15 milliárd forint uniós forrást!

Az Együttnek kidolgozott programja van a nyelvoktatás rendbetételére is

Az Együtt felháborítónak tartja, hogy 100 ezer ember nyelvi képzése helyett inkább tízmilliárd forinttal támogat tíz nagy multinacionális céget tanműhelyek kialakításában az Orbán-kormány. Ilyen felelőtlen oktatáspolitikával nem csoda, hogy a felnőtt lakosság kétharmada nem beszél egyetlen idegen nyelvet sem. Az Együttnek kidolgozott programja van a nyelvoktatás helyrehozására is.

A lakosság nyelvi kompetenciáinak növelésére szánt 15 milliárd forint uniós pénzből összesen 10 milliárdot csíptek le. Azaz mintegy 100 ezer ember nyelvi képzése helyett inkább tízmilliárd forinttal támogat tíz nagy multinacionális céget tanműhelyek kialakításában a kormány. Mindez a Cseresnyés Péter államtitkárságának utasítására küldött e-mailből derült ki, amely tévedésből egy egész levelezést tartalmazott – írta meg a HVG.

A Fidesz-kormány ostoba, felelőtlen politikája miatt a magyar felnőtt lakosság kétharmada nem beszél egyetlen idegen nyelvet sem. Ráadásul még az unió által biztosított forrásokat is meggondolatlan módon szórják el.

Nem spórolhatunk a fiatalok nyelvtudásán! Nyelvtudás nélkül nemcsak a diplomához nem lehet ma hozzájutni, hanem jó munkahelyet is sokkal nehezebb találni. A magyar közoktatás azonban 27 évvel a rendszerváltás után sem biztosít megfelelő nyelvi képzést, ennek pótlása hatalmas anyagi teher a családoknak, fiataloknak.

Az Együtt kormányváltás után a nyelvoktatást az oktatási rendszer valamennyi szintjén, így az főiskolákon és az egyetemeken is tandíjmentesen és magas minőségben teszi elérhetővé! Minden hallgatónak 3 évig biztosítani kell az idegen nyelvi képzést, elsősorban az angol nyelv magas, szakmai szintű elsajátításához.

Budapest, 2017. augusztus 19.