Dr. Komáromi Zoltán közleménye az Ápolók Nemzetközi Napja alkalmából

Dr. Komáromi Zoltán, az Együtt egészségügyi szakpolitikusa szerint az ápolók egyre érezhetőbb hiányát a középfokú érettségi és szakmai képzés visszaállításával, illetve a béremeléssel és a munkakörülmények együttes javításával lehet megoldani. Az Együtt egészségügyi szakpolitikusa azonnali cselekvésre szólítja fel a kormányt.

Dr. Komáromi Zoltán szerint az ápolóhiány még a szakorvos hiányánál is nagyobb problémát okoz az egészségügyi rendszerben, mivel az ápolók munkája alapvető a gyógyítás során. Ők vannak a legközvetlenebb kapcsolatban a beteggel, nekik folyamatosan rendelkezésre kell állniuk, az ő munkájuknál nem lehet elhalasztani egy beavatkozást vagy várólistára rakva kivárni a kapacitást.

Mindemellett az ápolóképzés rendszerével is nagy problémák vannak. Megszüntették a középfokú szakképzést, így már csak OKJ-s, vagy felsőfokú képzés maradt, ami a legnagyobb tudást igénylő munkakörökben jó, de nagyon kevesen jutnak ilyen képesítéshez. A jelenlegi 1-2 éves OKJ-s képzésben sokkal kevesebb a gyakorlat és az elmélet is.

Dr. Komáromi Zoltán véleménye szerint vissza kell állítani a szakképzés régi rendszerét, a 4 éves, érettségit adó képzést. Ebből a jól működő rendszerből olyan szakemberek kerültek ki, akik elhivatottak voltak, hiszen 14 évesen az egészségügyi szakmát választották és végzéskor már volt annyi tapasztalatuk, hogy 1-2 év után szakosodni tudtak. Ezt a rendszert az elmúlt 20 évben a különböző kormányok közösen verték szét.

Az Együtt egészségügyi szakpolitikusa szerint az ápolók hiányát a középfokú érettségi és szakmai képzés visszaállításával, illetve jelentős béremeléssel és a munkakörülmények javításával lehet megoldani. Dr. Komáromi Zoltán azonnali cselekvésre szólítja fel a kormányt.

Budapest, 2017. május 12.

 

Dr. Komáromi Zoltán

az Együtt egészségügyi szakpolitikusa