Berlin nem Buda, Merkel nem Orbán

Modern belső tér, múzeum és könyvtár lesz az újjáépített berlini palotában

Ismét a vár, ismét csak Lázár. De nem lehet a sok tudatlanság/hülyeség/hazugság mellett szó nélkül elmenni. A miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt heti kormányinfón csillogott ezúttal. 37:57-től!

„Ettől a programtól nem függetlenül zajlik a várpalota rekonstrukciója, ami jelenti az új Nemzeti Galéria megépítését, az új Széchenyi Könyvtár megépítését, amelynek a tervtanulmánya a kormány előtt szerepelt már két alkalommal is, és meggyőződésem szerint az Széchenyi Könyvtár és a Nemzeti Galéria is megérdemel egy méltó elhelyezést és megfelelő munkafeltételeket és munkakörülményeket. Ezért részben a Liget, részben a Nemzeti Múzeum környéke merül fel az elhelyezés lehetséges megoldásaként, ezt követően pedig Berlinhez hasonlóan, ahol mint tudják, az 1918 előtti császári palota újjáépítése neobarokk, – ne kövezzenek meg a kortárs építészek – neobarokk stílusban jelen pillanatban zajlik, a korábbi kortárs épület lebontásával párhuzamosan, ehhez hasonlóan mi úgy gondoljuk, hogy az ezeréves magyar nagyságot szimbolizáló várpalota visszaépítése sem ördögtől való…”

Mi is történik Berlinben?

Valóban újjáépítik a brandenburgi választófejedelmek, majd a porosz királyok, végül I. és II. Vilmos német császárok téli rezidenciáját, a berlini Stadtschlosst.

Az eredeti épületet az évszázadok alatt többször átépítették, majd súlyos sérüléseket szenvedett a II. világháborúban, 1950-ben elbontották, és a helyére Palast der Republik (a köztársaság palotája) néven emeltek egy modern épületet, amely egyszerre szolgálta az NDK parlamentjét és kulturális célokat. A német újraegyesítést követően, másfél évtizedes vita után döntöttek úgy, hogy a Palast der Republikot elbontják, és helyreállítják a királyi rezidenciát, a Stadschlosst.

Mi az, amit Lázár János nem tud/elhallgat?

  1. A négy homlokzatból csak három lesz rekonstrukció, a Spree partján kortárs homlokzat épül.
  2. A teljes belső tér kortárs lesz, de a térszerkezet lehetőséget ad néhány (!) híres terem helyreállítására a jövőben.
  3. Az épület teljes egészében kulturális célokat fog szolgálni, Humboldt Forum néven, egy egységben a Múzeumszigettel: a legnagyobb területet a nem-európai művészetek és kultúrák múzeuma fogja elfoglalni, amely több múzeum és könyvtári gyűjtemény összevonásával jön létre.

MÚZEUM és KÖNYVTÁR. KORTÁRS BELSŐ TÉR. Nem emlékeztet ez minket valamire nagyon? Mondjuk a Budavári Palotára, annak a jelenlegi hasznosítására?

Ezek az információk egyébként az INTERNET nevű dolgon bárki számára elérhetőek, ezt kell beütni a böngészőbe: www.berliner-schloss.de

Szóval egyelőre úgy tűnik, hogy királyi palotákat tekintve inkább Berlin követi Budapestet. Egyébként érdemes lenne a mai kormánynak Berlinre vetnie a vigyázó tekintetét. Így néz ki a német kancellárok hivatala:

Ez pedig a szövetségi törvényhozás épülete:
reichstag.jpg

Ha arra jártok, menjetek fel az kupolába, ingyen van, csak előre kell regisztrálni. Fantasztikus a panoráma.

 http://patakimarton.blog.hu/2016/05/03/berlin_nem_buda