Berkecz Balázs: Megvédtük a Miniszterelnökség fűrészétől a fákat, az NFM pedig díjazta ezt

Tavaly a Miniszterelnökség irányításában lévő Forster Központ a Nemzeti Várprogram keretében a helyi természetvédelmi oltalom alatt álló szigetvári várpark több tucat fáját és bokrát akarta kivágatni, ami csak részben sikerült, ugyanis a részben általam szervezett civil tiltakozás révén sikerült megmenteni a növényeket. Most a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz tartozó Magyar Turisztikai Ügynökség díjazta a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny keretében Szigetvárt “a várudvaron álló, többszáz éves fák megóvásáért”.

Az ügyben feljelentést is tettem természetkárosítás miatt, de végül sikerült a média nyomása alá került Forster Központot rávenni arra, hogy a cserjék egy részét a város más területén telepítsék le, míg a várban még állva maradt fák közel felét megmenteni.

December 5-én – legnagyobb meglepetésemre – levél érkezett Szigetvár önkorányzatához, amelyben egy oklevél volt, amelynek tanúsága szerint a Magyar Turisztikai Ügynökség díjazta a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny keretében Szigetvárt “a várudvaron álló, többszáz éves fák megóvásáért”. Vagyis amíg a kormány egyik háttérintézményétől megvédtük a fákat, addig a kormány másik háttérintézménye kitűntetett minket azért, hogy megvédtük a fákat… Jaj, de szép ez, ugye?