Berkecz Balázs: Lemond végre Páva Zsolt?

Pécs hatalmas bajban van: csődközelben van a város és – szégyenszemre – a holland hatóságok jelzése alapján rendeltek el nyomozást egy irdatlan mennyiségű közpénz elsíbolásával járó pécsi buszbeszerzés miatt. 

Példátlan, de úgy fest, hogy Pécs nem tudja a zárszámadását május 31-ig elfogadni, és ezzel gyakorlatilag beáll a csőd. 

A Szabad Pécs úgy tudja, hogy a zárszámadást valójában azért tolja maga előtt a baranyai megyeszékhely, mert óriási a hiány, amit nem sikerült időben és kellő mértékben befoltozni, ugyanis az információk szerint a pécsi önkormányzati cégek összes 1 éven túli adóssága és likvid folyószámlahitele elérheti a 11 milliárd forintot. Márpedig ez rém ciki azt követően néhány évvel, hogy az állam átvállalta az önkormányzatok adósságát, ráadásul Pécs második volt országosan a 45 milliárd forintos adósságával.

Ehhez jött még hozzá az a hír, amit szintén a Szabad Pécs írt meg: a pécsi képviselő-testület jóváhagyásával végrehajtott, Hollandiából, 3,5 milliárdos, 15 éves futamidejű hitelből beszerzett használt buszflotta megvásárlása akár 700 millió forinttal is kevesebbe kerülhetett volna a pécsi adófizetőknek a gyanú szerint, ugyanis egy közvetítő cég közbeiktatásával szerezték be végül a buszokat. Állítólag nem kizárt, hogy nagyjából éppen ez az összeg kötött ki egy pécsi kötődésű, Hollandiában élő magánszemély bankszámláján, és ez kelthette fel a holland hatóságok figyelmét, ami alapján a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság folytat nyomozást jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés büntette miatt.

Mindebből jól látszik, hogy Páva Zsolt, Csizi Péter, Hoppál Péter és a többi fideszes képviselő alkalmatlan arra, hogy Pécs városát képviselje. Mindeközben pécsi fideszes körökben már többen Páva Zsolt lemondásáról beszélnek. 

Számomra nem kérdés, hogy Páva Zsoltnak távoznia kell a város éléről, és magával kell vinnie a többi fideszes képviselőt is, akik egyetemlegesen felelősek azért, hogy Pécs a magyarországi nagyvárosok rangsorában sereghajtó.

Pécs, 2017. május 24.

Berkecz Balázs

az Együtt alelnöke