Berkecz Balázs: Az Orbán-kormány már az uszodaépítési programjában sem tartja be a szabályokat

Az Együtt alelnöke újabb feljelentést tesz az 500 milliárdos gigatender ügyében

A Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program keretében a kormány elkezdett építtetni egy uszodát a Baranya megyei Sásdon, amiből eddig csak egy hatalmas gödör készült el. Ennek ellenére az 500 milliárdos energetikai fejlesztéses gigatender pályázati keretéből adott az állam a saját beruházásához az unió pénzéből 100 millió forintot, amit csak meglévő tanuszodák energetikai fejlesztésére lehetne használni a programot finanszírozó KEHOP-5.2.6. Tanuszodák és sportlétesítmények épületenergetikai fejlesztése című pályázat hivatalos felhívása szerint. Berkecz Balázs, az Együtt alelnöke bejelentést tesz az ügyben az OLAF-nál, valamint büntetőfeljelentést a hazai hatóságoknál.

Egyelőre csak egy lyuk készült el a sásdi uszodából, de energia-korszerűsítésre így is nyertek 100 millió forintot – írta meg a Magyar Narancs. A lap cikkéből az is kiderül, hogy kérdésükre, hogy mikor, hol és milyen kivitelezővel indul a sásdi projekt, illetve, miért van szükség egyáltalán egy új, modern épület esetében energetikai korszerűsítésre a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium illetékese még meg is próbálta magyarázni a megmagyarázhatatlant. Ez az uszoda azonban szemmel láthatóan nem készült még el, a KEHOP kiírása pedig egyértelműen fogalmaz: ”Támogatás csak olyan beruházás finanszírozásához nyújtható, amelynek célja meglévő állapot hatékonyabb energiafelhasználását eredményező korszerűsítés. Új építés, bővítés ebben a konstrukcióban nem finanszírozható.”

Berkecz Balázs szerint az Orbán-kormány ezzel a saját pályázati szabályait szegte meg. Ráadásul az mfor.hu cikke szerint a beruházást egy Seychelle-szigeteki offshore múlttal is rendelkező cég végzi, és az Átlátszó szerint ez a társaság nyerte el a vizes vb egyik helyszínére, a Balatonfüredre tervezett létesítmények tervezésének és kivitelezésének jogát is.

Az Együtt alelnöke szerint teljesen világos, hogy ebben az ügyben is visszaélés történik az európai adófizetők pénzével, ezért ma az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz (OLAF) fordul, továbbá a hazai hatóságoknál feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen hűtlen kezelés, és hivatali visszaélés gyanúja miatt.

Az Együtt nem felejti el az Orbán-kormány bűnöseit és bűneiket, ezért a rezsim bukása után jóvátételi adót kell fizettetni mindazokkal, akik az Orbán-rendszer kedvezményezettjeiként tisztességtelenül jutottak vagyonhoz, állami megrendelésekhez, uniós pályázati pénzekhez.

Budapest, 2017. március 8.

 

Berkecz Balázs

az Együtt alelnöke