Berkecz Balázs: Az építési törvény legújabb módosításának Ráhel és Lőrinc is örülni fog

Lázár János olyan törvényjavaslatot nyújtott be, amely az építési törvény újabb módosítását célozza. A várhatóan március 21-én megszavazásra kerülő törvénymódosítás következtében akár 2000 négyzetméteres villát is építhet egyszerű bejelentéssel, építési engedély nélkül a diktátorvejkósan sikeres Tiborcz vagy strómanosan milliárdosodó Mészáros család. Hogy is van ez?

Lázárék már 2016-ban megtalálták a gyógyírt arra, hogy a szomszédok miként ne láthassanak bele abba, hogy melyik kormánytag vagy fontos fideszes rokon építkezik a környékükön, és megalkották az egyszerű bejelentés intézményét. (És a hamis építésügyi bürokráciacsökkentést.)

Tavaly január óta nem kell építési engedély a legfeljebb 300 négyzetméter összes hasznos alapterületű új lakóépület építésére, idén januártól pedig a meglévő lakóépület 300 négyzetméter összes hasznos alapterületet meg nem haladó méretűre bővítésére, és a legfeljebb 300 négyzetméter összes hasznos alapterületű lakóépület átalakítására sem kell engedély. 

Lázár János legújabb törvényjavaslata szerint a 300 négyzetméter feletti, nem kereskedelmi céllal épített vagy bővített lakóépületek is megépíthetőek lesznek egyszerű bejelentéssel. Vagyis hamarosan akár 2000 négyzetméteres “egylakásos” villát is építhet építési engedély nélkül, egy egyszerű bejelentéssel a diktátorvejkósan sikeres Tiborcz vagy strómanosan milliárdosodó Mészáros, netán valamelyik Lázár utód. 

Miután nem építési engedély kötelesek ezek a munkák, így a szomszédok nem kapnak már értesítést az építési tevékenység előkészületeiről sem, ezért csak az építkezés látható és hallható jeleivel fognak találkozni, és nem tudhatják hivatalosan azt sem, ki az építtető. Világos, ugye? 

Persze, ha nem fideszes potentát az építtető, ez esetben jelentősen növekszik az a rizikófaktor, hogy akkor fog egy szomszéd pereskedni a neki nem tetsző építkezés miatt, amikor már jelentős összeget fordítottak az épülő házra a kivitelezés alatt. Ezzel együtt megnő az építész kollégák felelőssége is, mondhatni korlátlan lesz, hiszen nem lehet az engedélyező hatóságra fogni semmit, minden hibáért ők lesznek felelősek, és talán a kötelező felelősségbiztosítás anyagilag helyt áll az esetek egy részében helyettük.

Viszont az építésfelügyeleti hatóság ellenőrzésére nagyobb eséllyel lehet majd azokál az építkezéseknél számítani, ahol nem a fideszes káderek építkeznek. A kormányhivatal építésfelügyelete majd ellenőrzi, hogy az építőipari kivitelezési tevékenység egyszerű bejelentéshez kötött épület esetén az egyszerű bejelentési dokumentáció alapján, illetve a szakmai és biztonsági előírások megtartásával történt-e. Ha nem, akkor majd rendesen bírságol, vagy elbontat.

Ennyit az orbánista bürokráciacsökkentésként beharangozott csomagról az építésügyben, amely leginkább a építtetők és az építészek szívatását jelenti és a fideszes kiskirályok építkezéseinek elrejtését szolgálja.

Az Együtt a kormányváltás után olyan józan építésügyi szabályozást fog alkotni, amely optimális az építtetők és a beruházások környezetében élők számára is, nem az építészek és építtetők lehúzásáról szól, alkalmas lesz településeink utcaképének védelmére, és valóban megjeleníti a köz érdekét valamint érdemben járul hozzá az építőipar és a ingatlanpiac élénkítéséhez. 

És mi az Együttben nem felejtjük el az Orbán-rezsim bűnöseit és bűneiket sem, ezért a rezsim bukása után jóvátételi adót kell fizettetni mindazokkal, akik az Orbán-rezsim kedvezményezettjeiként tisztességtelenül jutottak vagyonhoz, állami megrendelésekhez, uniós pályázati pénzekhez.