Baranyi Krisztina: Súlyos szabálytalanságok uniós források felhasználásánál Ferencvárosban

Több, mint 335 millió forint büntetést kell az adófizetőknek állniuk

Ferencváros egyetlen Fideszes vezetés által bonyolított városrehabilitációs projektjénél súlyos szabálytalanságokat tárt fel az uniós támogatásokat ellenőrző szerv, az EUTAF. Baranyi Krisztina, az Együtt ferencvárosi önkormányzati képviselője szerint a büntetés a nyilvánvaló korrupció miatt van, az pedig egyenesen felháborító, hogy ezt a ferencvárosiak pénzéből fizetik, felelősségrevonásnak pedig egyelőre semmi jele . Baranyi Krisztina hűtlen kezelés gyanújával ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz az ügyben.

Ferencváros egyetlen Fideszes vezetés által bonyolított városrehabilitációs projektjére több, mint 2 milliárd 800 millió forint Európai Uniós támogatást kapott a kerület. A kedvezményezett Ferencvárosi Önkormányzat a közel hárommilliárd forintos projekttel kapcsolatos menedzsmenti feladatok ellátásával a FEV IX. Zrt-t, a kerület vagyonkezelő cégét bízta meg. (A FEV IX az elmúlt években a kerület legértékesebb ingatlanját adta el bagóért egy offshore cégnek, amely azóta mindössze két lakásért kér el annyi pénzt, amennyit Ferencvárosnak összesen fizetett). Az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság (EUTAF) súlyos szabálytalanságokat tárt fel a projekt ügyében. Az ellenőrző szerv szerint szabálytalan közbeszerzést írtak ki az épületfelújításokra, túl szűk volt azoknak a köre, akik pályázhattak a munkákra. Ezzel megsértették a Közbeszerzési törvényt, az Európai Közösség Irányelvét, a Támogatási Szerződést és a Pénzügyi Elszámolás Részletes szabályait is. A kerületnek a kiszabott büntetést már 2016 novemberéig vissza kellett volna fizetnie, ami kamatokkal együtt több mint 335.000.000.- forint. Amíg ezt nem fizetik vissza, az összeg napi tízezer forinttal növekszik. 

Baranyi Krisztina szerint bebizonyosodott, hogy haveroknak lett kiírva a pályázat, megvoltak a kiválasztottak. Az, hogy a lebonyolító cég által elkövetett szabálytalanságok árát most Ferencváros lakóinak zsebéből kell kivenni, a nyilvánvaló lopásnak és korrupciónak köszönhető, de felháborító módon következménye még sincs. 

Az Együtt önkormányzati képviselője ezekről tájékoztatta a csütörtöki testületi ülésen a képviselőket. Bácskai János fideszes polgármester mindezt annyival kommentálta, hogy minden mondat hazugság, majd megvonta a szót Baranyi Krisztinától, mikor beakarta mutatni a fizetési felszólítást bizonyító dokumentumokat. 

Baranyi Krisztina hűtlen kezelés gyanújával ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz az ügyben.

Budapest, 2017. április 21.

Baranyi Krisztina

az Együtt ferencvárosi önkormányzati képviselője