Az NVB 345 ezer forintra bírságolta a XVI. Kerületi Újságot Szatmáry Kristófnak folytatott kampányolásáért

Miután a helyi választási bizottság elutasította az Együtt kifogását a XVI. Kerületi Újság ellen, a párt fellebbezett a Nemzeti Választási Bizottsághoz. Az NVB pénteki határozatában megváltoztatta az OEVB döntését és kimondta: az újság esélyegyenlőséget sértő módon jeleníti meg a választókerületben induló jelölteket illetve jelölő szervezeteket. A bizottság 345 ezer forintra bírságolta az önkormányzati lapot. Vajda Zoltán, az Együtt XVI. kerületi országgyűlési képviselőjelöltje felszólítja Szatmáry Kristófot, hogy maga fizesse meg a kirótt büntetést.

Mit ismert, az Együtt kifogást nyújtott be a választási eljárási törvény megsértése miatt a Budapest 13. Számú Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottságnak, miután a XVI. Kerületi Újság március 27-i számában aránytalanul sokat szerepeltette Szatmáry Kristófot a többi jelölthöz képest. Az OEVB elutasította az Együtt beadványát, szerintük ugyanis Szatmáry Kristóf szerepeltetése a XVI. Kerületi újságban nem érte el azt a szintet, ami alkalmas annak megállapítására, hogy az önkormányzati sajtótermék a választási kampányban semleges pozícióját feladta.

Az Együtt ezek után fellebbezést nyújtott be a Nemzeti Választási Bizottságnak. Az NVB pénteki határozatában helyt adott a fellebbezésnek. Kimondja, hogy a XVI. Kerületi Újság önkormányzati lapként  jogsértő módon a Fidesz képviselőjelöltjét népszerűsíti. A Bizottság álláspontja szerint az OEVB által megjelölt megjelenítések száma és ezzel párhuzamosan a választási kampányban állásfoglalásként értelmezhető tartalom összességében megalapozza azt a látszatot, hogy az önkormányzati lap a semleges pozícióját feladva valamely jelölt és jelölő szervezet mellett foglal állást. Szatmáry Kristóf eltúlzott megjelenítését országgyűlési képviselői pozíciója sem indokolhatja a választási kampány során. Ezek a szerkesztői döntések azt eredményezik, hogy a lapszám az esélyegyenlőséget sértő módon jeleníti meg a választókerületben induló jelölteket illetve jelölő szervezeteket. Szatmáry Kristóf és a Fidesz mellett eltérő személy, jelölő szervezet, választási kampányban mérvadó álláspont nem jelenik meg hasonló vagy azonos módon és terjedelemben. 

Éppen ezért az NVB 345 ezer forint bírság megfizetésére kötelezi a lapot.

Vajda Zoltán, az Együtt XVI. kerületi országgyűlési képviselőjelöltje felszólítja Szatmáry Kristófot, hogy maga fizesse meg a kirótt büntetést. Az ugyanis nem járja, hogy az adófizetők pénzéből fizessék ki azt a bírságot, amit Szatmáry Kristóf kampánya miatt szabtak ki.

Budapest, 2018. április 7.