Az NVB 1 millió 380 ezer forintra bírságolta a Csepeli Hírmondót Németh Szilárdnak folytatott kampányolásáért

Elég volt a jogsértő kampányolásból!

Miután a helyi választási bizottság elutasította az Együtt március 31-i kifogását a Csepeli Hírmondó ellen, a párt fellebbezett a Nemzeti Választási Bizottsághoz. Az NVB pénteki határozatában megváltoztatta az OEVB döntését és kimondta: az újság megsértette az esélyegyenlőség a jelöltek és jelölő szervezetek közti eljárási alapelvet mivel Németh Szilárd a többi jelöltnél nagyobb felületen szerepelt, valamint Orbán Viktor és Tarlós István szereplése is a jelölt melletti a kampánnyal kapcsolatos. A bizottság 1 millió 380 ezer forintra bírságolta az önkormányzati lapot. Szabó Szabolcs, az Együtt csepeli–soroksári országgyűlési képviselője felszólítja Németh Szilárdot, hogy maga fizesse meg a kirótt büntetést.

Az Együtt március végén kifogást nyújtott be a Csepeli Hírmondó ellen annak március 29-i száma miatt  a helyi Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottsághoz. Az újság ugyanis sérti az esélyegyenlőség a jelöltek és jelölő szervezetek közti eljárási alapelvet, mivel Németh Szilárd, a Fidesz képviselőjelöltje a többi jelölthöz képest nagyobb arányban szerepel. Ráadásul a választási bizottságok és a Kúria is megállapította már a lap korábbi számaiban elkövetett jogsértéseket.

A Budapest 17. Számú Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottság az Együtt kifogását elutasította. Az Együtt ezek után fellebbezést nyújtott be a Nemzeti Választási Bizottságnak. 

Az NVB pénteki határozatában kimondja, hogy a Csepeli Hírmondó önkormányzati lapként a Fidesz jelöltjének, Németh Szilárdnak aránytalanul nagyszámú megjelenítésével, valamint az Orbán Viktor és Tarlós István, a Fidesz-KDNP álláspontját megjelenítő szerepeltetésével megsértette az esélyegyenlőség a jelöltek és jelölő szervezetek közti eljárási alapelvet. Az NVB  álláspontja szerint Németh Szilárd, a Fidesz-KDNP egyéni választókerületi jelöltje jelöltsége, közéleti szereplései kapcsán, figyelembe véve az öt jelölő jelölőszervezeteket népszerűsítő cikkeket is, összességében, a lapszám teljes tartalmát vizsgálva hangsúlyosabban jelenik meg, mint a többi jelölt. Így a  a lapszám alkalmassá vált arra, hogy megbontsa a jelölő szervezetek és jelöltek egyenlő esélyét a választói akarat formálásában.

Éppen ezért az NVB kötelezi a lapot, hogy a határozat rendelkező részét tegye közzé következő számában, valamint 1 millió 380 ezer forintra bírságolta azt. 

Szabó Szabolcs, az Együtt csepeli–soroksári országgyűlési képviselője üdvözli az NVB döntését. Ugyanakkor felszólítja Németh Szilárdot, hogy maga fizesse meg a kirótt büntetést. Az ugyanis nem járja, hogy az adófizetők pénzéből fizessék ki azt a bírságot, amit Németh Szilárd kampánya miatt szabtak ki.

Budapest, 2018. április 7.