Az Együtt teljes szolidaritásáról biztosítja a lengyel szabadságért tüntetőket

Az Együtt elszomorítónak tartja, hogy saját hazánk után Lengyelország is egyre lejjebb csúszik a keletre és a múltba tartó lejtőn. Az Együtt felszólítja Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, hogy az európai uniós fórumokon a lengyel nép és a lengyel liberális demokrácia védelmében lépjen fel. A lengyel szabadságért szervezett tüntetéseken résztvevőknek sok erőt és kitartást kívánunk.

Elszomorító látni, hogy saját hazánk után egy újabb, jobb sorsra érdemes, kelet-európai ország csúszik egyre lejjebb a keletre és a múltba tartó lejtőn. A mostani igazságszolgáltatási reformok nem a lengyel igazságszolgáltatás bajainak megoldását szolgálják, hanem a szabadságellenes pártpolitikai zsákmányszerzést a Jog és Igazságosság Párt részéről. Az Európai Unióban és a liberális demokráciákban elfogadhatatlan az igazságszolgáltatási rendszer ilyen mértékű kormányzati ellenőrzés alá vonása személyi döntésekkel és intézményi átalakításokkal.  Az Együtt bízik abban, hogy a tegnap elfogadott, szabadságkorlátozó törvények nem kerülnek végül kihirdetésre, és a Szejm olyan megoldást talál majd, amely a lengyel parlamenti pártok döntő többségének támogatását bírja a mostani, kirekesztő, a Jog és Igazságosság Párt által diktált törvényjavaslat helyett.

Az Együtt felszólítja Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, hogy az európai uniós fórumokon ne lengyelországi politikai szövetségesei védelmében, hanem a lengyel nép és a lengyel liberális demokrácia védelmében lépjen fel. A történelmi értéket jelentő lengyel-magyar barátság nem pártvezetők között köttetett, hanem a két nép között. Márpedig a mai, szabadságkorlátozó lengyel reformok ártanak a lengyel népnek és a lengyelek politikai közösségének, így egy, a lengyel-magyar barátsághoz hű magyar politikusnak el kell azokat utasítania. Felszólítjuk a magyar kormányfőt, hogy az EU intézményeinek megoldáskeresését támogassa, és tartózkodjon minden későbbi vétótól.

Az Együtt szerint az elmúlt 7 év magyar válsága megmutatta, hogy a szabadságkorlátozó, illiberális nyomulást csak politikai demonstrációkkal, és határozott fellépéssel lehet megakadályozni. Ennek legfontosabb eszközei a békés tüntetések, amelyeknek tiszteletreméltó és tömeges példáját mutatta a lengyel nép az elmúlt napokban. A tüntetéseken résztvevőknek sok erőt és kitartást kívánunk.

Budapest, 2017. július 21.