Az Együtt és a Párbeszéd nélkül Tarlósnak nincs lehetősége dönteni a Római-parti népszavazásról

Juhász Péter, az Együtt elnöke, Pataki Márton, az Együtt budapesti elnöke, Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke és Béres András, a Párbeszéd elnökségi tagja, III. kerületi önkormányzati képviselője közös sajtótájékoztatón üdvözölték, hogy mára Tarlós István is belátta: népszavazás kell, hogy döntsön a Római-parti mobilgát sorsáról.  A főpolgármesternek jelenleg nincsen lehetősége kérdést beadni, mert az Együtt és a Párbeszéd népszavazási kezdeményezéséről még nem döntött a Kúria.  A politikusok hangsúlyozták, hogy csak akkor hajlandóak a folyamat felgyorsítása érdekében visszavonni a már Kúria előtt lévő népszavazási kezdeményezésüket, ha Tarlós István és a Fővárosi Közgyűlés tagjai biztos garanciákat tudnak nyújtani arra, hogy mindenképpen népszavazás fog dönteni a Római-partról. 

Tarlós István az M1 hétfő esti műsorában elmondta, hogy felveti a népszavazás lehetőségét a Fővárosi Közgyűlés következő ülésén. 

Juhász Péter, az Együtt elnöke Pataki Mártonnal, az Együtt budapesti elnökével, Szabó Tímeával, a Párbeszéd társelnökével és Béres Andrással, a Párbeszéd elnökségi tagjával, III. kerületi önkormányzati képviselőjével tartott sajtótájékoztatón elmondta: örömmel vették tudomásul, hogy Tarlós István végre belátta, a nép szava kell, hogy döntsön a Római-parti mobilgát sorsáról, ez az építmény ugyanis nem szolgálja a lakosságot és akaratukkal ellentétes. Juhász Péter hozátette: az Együtt és a Párbeszéd tárgyalásokat kezdeményez Tarlós Istvánnal. A főpolgármesternek le kell ülnie a két párttal a tárgyalóasztalhoz, hiszen a Fidesz úgy módosította a népszavazásról szóló törvényt, hogy egy időben, ugyan azon tárgykörben két kérdés nem lehet benn. Jelenleg a Római-parti árvízvédelemi nyomvonal tárgyában a Pataki Márton és Béres András által benyújtott népszavazási kezdeményezés van a Kúria előtt.

Szabó Tímea szerint a Római-partra tervezett mobilgát nem más, mint egy élő emberkísérlet, ugyanis sehol a világon nem épült még ilyen hosszú és magas mobilgát. Ráadásul eredetileg kevesebb, mint 4 milliárd forintra becsülték az építési költségeket, ami mára, még az építkezés megkezdése előtt tízszeresére, azaz 40 milliárd forintra növekedett. A Párbeszéd társelnöke elmondta, az Országgyűlésben kezdeményezni fogja a budapesti beruházások gyorsításáról szóló törvény módosítását, véletlenül se lehessen úgy értelmezni, hogy az árvízvédelmi nyomvonal meghatározása nem a Fővárosi Közgyűlés hatáskörébe tartozik.

Béres András, a Párbeszéd elnökségi tagja hozzátette, hogy Tarlós István már mindenkit válogatott kijelentésekkel illetett, aki népszavazást kezdeményezett a Római-parti mobilgát ügyében. Ezért is nagy öröm, hogy végre változott a főpolgármester véleménye, az azonban szomorú, hogy az apropója egy zsidózó poszt  lett az ingatlanlobbit képviselő Római-partért Egyesület részéről. Béres András azt is hozzátette, hogy miután őt is támadta ez a poszt, jogi útra tereli az ügyet. 

Pataki Márton hangsúlyozta, hogy Béres Andrással már szeptember 8-án, pénteken benyújtották a Kúriához a fellebbezésüket, amiről 30 napon belül fognak dönteni, és ezt követően lesz lehetőség az aláírásgyűjtést megkezdeni. Amennyiben a Kúria is úgy ítéli meg, hogy a fővárosnak nincsen hatásköre a kiemelt beruházássá nyilvánított nyomvonalról dönteni, akkor csak Szabó Tímea törvénymódosító javaslatának elfogadása esetén lesz kezdeményezőtől függetelnül lehetőség a népszavazásra. Az Együtt és a Párbeszéd kész együttműködni Tarlós Istvánnal annak érdekében, hogy fel lehessen gyorsítani a hosszú népszavazási procedúra hosszú folyamatát. A két párt azonban csak olyan garanciák nyújtása esetén hajlandó visszavonni kezdeményezését, hogy lehetőséget biztosítson egy gyorsabb közgyűlési szavazásra, amelyek biztosítják, hogy mindenképpen népszavazáson tudjanak dönteni a budapesti polgárok a Római-parti mobilgátról. Ezek hiányában az Együtt és a Párbeszéd folytatja a saját kezdeményezését a népszavazás kikényszerítése érdekében. 

Budapest, 2017. szeptember 12.

Juhász Péter

az Együtt elnöke,

Pataki Márton 

az Együtt budapesti elnöke,

Szabó Tímea 

a Párbeszéd társelnöke

és

Béres András

a Párbeszéd elnökségi tagja, III. kerületi önkormányzati képviselője