Andy Vajna jobb fideszes rádiót csinál, mint a helyiek?

Sajtóhírek szerint Andy Vajna strómanokon keresztül igyekszik országos lefedettségűvé tenni a Rádió1-et. Ennek a manővernek eshet áldozatul a keszthelyi és a nagykanizsai Helikon Rádió is. Az ügy pikantériája, hogy a fideszes módszerrel valójában régi lojális és lokális fideszes rádiókat radíroznak le a térképről.

Ha csak a hírek abszolút értékét nézzük, akkor több vidéki helyi rádiónak int be a kormány médiahatósága, hogy megüresedő frekvenciájukkal helyzetbe hozza Orbán kedvenc filmalapos-kaszinós-rádiós mogulját, Andy Vajnát. Így a keszthelyi és a nagykanizsai frekvenciájáról is lemondhat a térség szebb napokat is megélt Helikon Rádiója. A megszokott hangok elvesztése mellett a megszűnő munkahelyek is joggal verhetik ki a biztosítékot a helyi hallgatóknál.

A Helikon Rádió 2001 óta sugároz, volt idő, amikor a régiónkban verte az akkor nagyon szárnyaló országos Danubius Rádiót is. 2006 óta azonban már nyíltan a Fidesz szekértolójának állt a rádió (vezetése). Noha pár évvel ezelőtt a zalaegerszegi és a nagykanizsai frekvenciát is megszerezte a Helikon Rádió, a régi színvonalát és hallgatottságát már nem érte el. (Persze ebben döntően szerepet játszanak az időközben megváltozó médiafogyasztási szokások is.)

Amióta Andy Vajnáé lett a Rádió1 és amióta bezárták az egyedül maradt Simicska-féle Class FM-et (a baloldali körökhöz tartozónak csúfolt Neo FM-et még korábban sikerült kigolyózni), már sejteni lehetett, előbb-utóbb országos lefedettségre igyekszik a nemzet Andyje. A közelmúlt rádiópiaci hírei pedig ezt támasztják alá.

De miért van erre szükség, ha például a keszthelyi Helikon Rádiót 2006 óta nem, 2014 óta pedig nagyon nem érdekelte a helyi ellenzék és a más (esetleg kritikus) véleményen lévők meghallgatása?

Mert kell egy olyan médiacsatorna, ahova kontroll nélkül lehet önteni a kormányzati hirdetéseket és ahonnan kontroll nélkül szólhat a kormányzati propaganda. Mert a Fidesznek erre van szüksége 2018-ra, az országgyűlési választásokra. Mert a stílusuk és elveik szerint minden és mindenki lecserélhető egy sokkal lojálisabbra, a kormányzati pénzeket jobban felhasználóra és esetleg egy még jobban visszaosztóra. Mert csak mindezekkel együtt tudják a régi pártállami időket idéző rendszerüket fenntartani és megtartani.

Ez pedig intő jel lehet a most hoppon maradt keszthelyi fideszeseknek is (a rádiótulajoknak és a hallgatóknak egyaránt). Mert ha 2017-ig még nem nyílt fel a szemük, talán a fülük végre ki fog.