A FIDELITAS VITÁZZON!

A Fidelitast súlyos felelősség terheli a magyar fiatalok kilátástalan helyzetéért, mert a rendszert építő, kormányon lévő párt ifjúsági szervezeteként az övé a legnagyobb lehetőség, hatalom és felelősség is a generációnk sorsának alakulásával kapcsolatban.

A magyar valóságban élve mindenki láthatja, hogy a mai Magyarország sajnos egy olyan hely, ahol vegetálni lehet, de előrejutni nehéz. Éppen ezért hagyja el fájóan sok fiatal és egyre több idősebb is az országot jobb élet reményében.

Böröcz László téved, amikor azt mondja, hogy a szüleink egy olyan országért küzdöttek, ahonnan szabadon nyugatra lehet menekülni. Mert az anyáink és apáink valójában azért küzdöttek, hogy egy olyan életet élhessenek keleten is, ami eddig csak nyugaton adatott meg. De igaz, legszívesebben ők is tömegesen átlépték volna a határt, hogy ha itthon nem, de legalább idegen földön megtalálhassák az anyagi boldogulás megfelelő fokát, hogy elmenekülhessenek a kábítóan elnyomó diktatúra igája alól. De az ő generációjuk útjában még ott állt a vasfüggöny.

Ma a legfőbb különbség az, hogy a mi generációnk útjában már nem áll akadály. Már megtehetjük azt, amiről a szüleink csak keserédesen álmodtak. Mert nem kalandvágyból indulunk el. Az eszünket követve szállunk fel a repülőre vagy a vonatra, miközben a szívünk itthon marad. Mert itthon egy vasfüggöny nélküli vidám barakk illúziója épül újra, amelynek Horthy Miklós a barakk parancsnoka.

 

A Fidelitas felelőssége pedig súlyos ebben a kérdésben. A rendszert építő, kormányon lévő párt ifjúsági szervezeteként az övé a legnagyobb lehetőség, hatalom és felelősség is a generációnk sorsának alakulásával kapcsolatban. Mi azt gondoljuk, hogy a Fidelitas nem él a lehetőséggel, a meglévő hatalmát pedig felelőtlenül használja, amikor a tevékenysége az anyapártja propagandájának támogatásában merül ki. Mi azt gondoljuk, hogy rengeteg valóban fontos és értelmes kérdés vár figyelemre, erőfeszítésre és megoldásra. Ha valamiről, hát ezekről a kérdésekről érdemes lenne plakátkampányt indítani. Mert romokban az egészségügy, az oktatás az előző század körülményeire sem készít fel elégségesen, a fiatalok pedig tömegesen hagyják el, vagy éppen készülnek elhagyni az országot.

Ez a mi véleményünk az ország és a generációnk helyzetéről és a Fidelitas ebben betöltött szerepéről és felelősségéről. De mi hiszünk abban, hogy mindig érdemes meghallgatni más véleményeket is. Mindig érdemes a különböző álláspontokat ütköztetni, mert a vitának helye volt és helye van, függetlenül attól, hogy kik ülnek a bársonyszékekben és kik koptatják az ellenzéki padsorokat.

Most itt a lehetőség a Fidelitas és Böröcz László előtt, hogy annyi elszalasztott lehetőség után végre nyílt vitában is megvédje a saját és szervezete igazát a fiatal nemzedék sorsával kapcsolatban. Mutassák meg, hogyha az anyapártjuk már régen nem is, de ők még valóban fiatal demokraták, akik tudnak és mernek is vitázni.

Reméljük, a Fidelitas végre megtöri a túlságosan is hosszúra nyúlt hagyományát, és hajlandó lesz vitázni arról, hogy milyen is valójában a fiatalok helyzete a mai Magyarországon és mi ebben a fiatal politikusok szerepe.

Mi, az Y-GEN-ben készen állunk erre, bárhol, bármikor!

Derda Ádám

Y-GEN – Elnök