Hajdu Nóra: A kormány adjon tájékoztatást az európai védelmi együttműködésről!

Orbán Viktor bizonyítsa tettekkel is elkötelezettségét az orosz fenyegetések csökkentésében!

Az uniós külügy- és védelmi miniszterek mai ülésén Brüsszelben Magyarország is aláírta a közös európai védelmi együttműködésről szóló nyilatkozatot. Noha az unió intézményei eddig hat workshopon vitatták meg a projektet, sem a magyar kormány védelmi együttműködéssel kapcsolatos álláspontját, sem a most aláírt nyilatkozat részleteit nem ismerjük. Magyarország miniszterelnökének egy ilyen fajsúlyos a nemzetbiztonságot érintő kérdésben kellene az állampolgárokkal nemzeti konzultációt folytatnia, nem pedig a „Soros-terv” nevű fantazmagóriáról. Az EU védelmi dimenziójának megerősítését célzó, úgynevezett állandó strukturált együttműködés (PESCO) egyik fő célkitűzése, hogy többek között az orosz fenyegetéssel szemben erősítse az önálló európai védelmi képességeket. Ismerve Orbán Viktor személyes és kormánya politikai kitettségét az orosz érdekeknek, a partnerországok szemében kérdéses lehet a magyar csatlakozási szándék hitelessége. A magyar kormánnyal szembeni bizalom Európában ugyanis – számos forrás tanúsága szerint – az elmúlt években igencsak megfogyatkozott.
Hajdu Nóra, az Együtt alelnöke úgy véli: Orbán Viktor kormánya a gyűlöletkeltés szándékával álkonzultációt folytat nem létező veszélyekről, ugyanakkor az igazán fontos kérdésekről senkivel sem konzultál, és még csak tájékoztatást sem nyújt fontos védelmi politikai kérdésekről.
Az Együtt követeli, hogy Orbán Viktor álljon az ország nyilvánossága elé, és ismertesse Magyarország hivatalos álláspontját a közös európai védelmi politikával kapcsolatosan. Követeljük, hogy a magyar kormány ne csak aláírja a védelmi együttműködésről szóló szándéknyilatkozatot, hanem Orbán Viktor annak szellemében is járjon el, amikor az erősíteni kívánja az EU védelmi dimenzióját, különös tekintettel az orosz fenyegetettségre.
Budapest, 2017. november 13.
Hajdu Nóra
az Együtt alelnöke